Alles over stomen: Zo gebruik je een stoominzet
Stomen is één van de beste kookmethoden voor smaak en gerechten zonder compromissen. Bij deze techniek met vochtige hitte wordt voedsel gekookt door het te omringen met hete damp in een afgesloten omgeving. Zonder direct contact tussen het voedsel en het water kunnen ingrediënten hun vorm, kleur, textuur en alle hierboven genoemde voordelen behouden. Stomen is populair omdat je hiermee verschillende gerechten kunt bereiden zonder dat je vet of olie hoeft toe te voegen. Dat betekent gezonder koken.
Eten stap voor stap stomen
Stap 1:
Vul een pan met kookvocht naar keuze (zoals bouillon- of kruidenwater) tot driekwart van de rand van de pan. Laat een kwart ruimte vrij onder de plek waar de stoominzet rust.
Stap 2:
Breng het water aan de kook, voeg de stoommand toe en plaats de ingrediënten in deze stoominzet. Kook volgens de instructies van het recept.
Stap 3:
Dek af met een goed sluitend deksel en stoom volgens de instructies. Til de deksel niet op, dit zal het kookproces vertragen. Onze deksels zijn uitgerust met ventilatieopeningen om kleine hoeveelheden stoom te laten ontsnappen en zo de condensatie te verminderen.
Stap 4:
Verwijder na het koken voorzichtig de deksel en laat de ingrediënten een minuut of twee afkoelen. Handige tip: Haal de ingrediënten ongeveer een minuut tot 30 seconden voordat ze klaar zijn uit de stoommand. Ze zullen in de restwarmte verder garen.
Dien onmiddellijk op voor de beste, meest verse kookresultaten.
Laat jouw kookkunsten op stoom komen
Bereid je voor op een snelle, gezonde en bijzonder smaakvolle manier van koken.
Veelgestelde vragen
Nr. 1 Waarom is het beter om eten te stomen?
Stomen zorgt ervoor dat de authentieke smaken en natuurlijke texturen van delicate ingrediënten behouden blijven. Het is ook perfect voor lichte en verse maaltijden zoals groenten, vis, kip en dumplings. Bovendien vereist deze methode geen toegevoegde oliën en vetten, zodat je minder calorieën binnenkrijgt.
Nr. 2 Welke stoominzet heb ik nodig?
Onze stoominzetten in RVS zijn verkrijgbaar in drie uitvoeringen en eenvoudig te stapelen, zodat je in één keer volledige maaltijden kunt bereiden. De multi-stoominzet van 20 cm met glazen deksel heeft een geperforeerde bodem voor rvs kookgerei van 16 cm, 18 cm en 20 cm. De grote multi-stoominzet van 24 cm met deksel past op alle pannen met een diameter van 20 cm, 22 cm en 24 cm. Ten slotte kan de stoominzet van 20 cm afzonderlijk worden gebruikt of op de drielaagse rvs steelpan of braadpan van 20 cm worden gestapeld.
Nr. 3 Hoeveel water heb ik nodig om eten te stomen?
Omdat je water alleen gebruikt om stoom te creëren en niet om ingrediënten onder te dompelen, is een kleine hoeveelheid voldoende. Vul de braadpan met water of kookvocht tot driekwart onder de bodem van de stoominzet of het vergiet. De sleutel tot succesvol stomen is om het kokende water gescheiden te houden van het mandje van de stoominzet. Zo kan de stoom de ingrediënten zachtjes omhullen, waardoor ze gelijkmatig en delicaat worden gegaard zonder risico op aanbranden.
Nr. 4 Welke kookstand is het beste om te stomen?
Zodra het water kookt, zet je het vuur op middelhoge stand en zorg je ervoor dat het zachtjes en constant blijft koken. Vermijd het gebruik van de ‘boost’ of ‘pulse’-standen op je inductiekookplaat.
Nr. 5 Hoe lang duurt het om eten te stomen?
De stoomtijd varieert van recept tot recept. Als vuistregel geldt echter dat groenten doorgaans in 5 minuten of minder gestoomd kunnen worden, terwijl vlees en vis in 3 tot 10 minuten gestoomd kunnen worden. Houd rekening met een extra afkoeltijd van een minuut of twee.
Ontdek nog meer
Vond je dit blogbericht leuk? Hier zijn nog enkele suggesties voor meer leesplezier.