- Groenten
Ingrediёnten
- 2 of 3 middelgrote aubergines, in dikke plakken
- 3 el (45 ml) olijfolie
- Zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak
- 3 teentjes knoflook, ongepeld en ongesneden
- 1 el (5 g) gemalen geroosterde komijn
- 2 el (30 ml) olijfolie
- Sap en schil van 1 citroen
- 100 g zachte feta, verkruimeld
- 80 g snel ingemaakte rode uien voor de garnering
- Gesneden bladpeterselie en munt voor de garnering
-
Bereidingswijze
-
1Verwarm de oven voor op 200°C.
-
2Doe de olijfolie met zout en peper in een kom en haal de aubergineplakken erdoor tot ze gelijkmatig zijn bedekt. Verdeel ze samen met de hele knoflookteentjes over de rechthoekige ovenschaal van 32 cm van Le Creuset.
-
3Zet 15 minuten in de oven. Haal de ovenschaal eruit, draai de aubergineplakken om en rooster ze nog eens 10 tot 15 minuten. Haal uit de oven. De aubergineplakken zijn klaar als ze aan beide kanten een goudbruine kleur hebben en zacht zijn. Doe de zachte, geroosterde knoflookteentjes in een kom, haal de schil eraf en plet ze met een vork. Meng ze met komijnzaad, de resterende olijfolie, zout en peper en de schil en het sap van een citroen.
-
4Besprenkel de aubergineplakken met dit knoflookmengsel en maak het geheel af met verkruimelde feta, ingemaakte rode uien en vers gesneden kruiden.
-
5Voor de ingemaakte rode uien: snijd de rode uien in ringen en doe ze in een kom. Masseer ze 10 seconden (met de hand) met het sap van een halve citroen en een flinke snuf zout.
-
6Tip van de chef: Maak een mooie, groene dressing door een scheut water, 30 g gemengde kruiden en de komijnvinaigrette in een blender door elkaar te mixen.