Buikspek met frisse rodekoolsalade

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Gemiddeld Gemiddeld
VOORBEREIDINGSTIJD
Minder dan 1 uur Minder dan 1 uur
BEREIDINGSTIJD
Minder dan 1 uur Minder dan 1 uur
PORTIES
6-8 6-8
Buikspek met frisse rodekoolsalade
Het grootste voordeel van dit recept is dat het in één grillit kan worden bereid. De hitte verzegelt de smaak, waardoor de gekarameliseerde korst van het buikspek optimaal tot zijn recht komt. Op zijn lekkerst met een fris glas koude appelcider.
INGREDIЁNTEN
  • Vlees
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

  • 2 kg buikspek, plat en zonder bot
  • 15 g zeezout
VOOR DE MARINADE
  • 120 ml versgeperste sinaasappelsap
  • 30 ml rijstazijn
  • 120 ml sojasaus
  • 30 ml ponzusaus
  • 2 teentjes knoflook, zeer fijn gesneden
VOOR DE INGELEGDE KOMKOMMER
  • ½ komkommer, in zo dun mogelijke plakjes gesneden
  • 125 ml rijstazijn
  • 30 ml honing
  • Zeezout
VOOR DE BIJGERECHTEN
  • 1 middelgrote rode kool, in dunne plakjes gesneden
  • 2 limoenen, geperst
  • 30 ml sesamolie
  • 400 g paksoi
  • 8 wraps, gegrild
  • Olijfolie
  • Bereidingswijze

  • 1
    Verwijder met een zeer scherp mes het vel en zoveel mogelijk vet van het buikspek. Wrijf de 15 g zeezout over de varkenshuid en leg deze op een met bakpapier beklede ovenplaat. Leg er nog een vel vetvrij papier bovenop, samen met een andere ovenplaat om op de huid te drukken. Zet opzij.
  • 2
    Snijd het buikspek in 6-8 porties. Het is het gemakkelijkst om het in de lengte doormidden te snijden en vervolgens vanaf elke kant in rechthoekige porties. Meng de sinaasappelsap, rijstazijn, sojasaus, ponzu en knoflook door elkaar in een grote schaal. Leg de porties buikspek in de schaal en draai ze om ze te marineren. Laat 30 minuten marineren.
  • 3
    Verwarm tijdens het marineren de oven voor op 200°C/180°C hete lucht/gas op stand 6.
  • 4
    Verhit een vierkante grillit van 26 cm uit de Signature-lijn van Le Creuset op middelhoog vuur. Haal het buikspek uit de marinade en schud het overtollige eraf zodat het niet aanbrandt, maar bewaar de marinade voor later. Sprenkel zodra het grilloppervlak heet is olijfolie over het gemarineerde buikspek en gril in porties om de grill niet te overbelasten. De warmte moet worden vastgehouden, zodat het vlees niet gaat stomen. Gril tot elke kant grillstrepen en een overheerlijk korstje heeft. Haal de grillit, zodra alle porties gelijkmatig zijn gegrild, van het vuur. Leg vervolgens alle porties samen op de grillit en plaats deze direct in de oven om te bakken.
  • 5
    Plaats tegelijkertijd de varkenshuid in de oven. Kook het varkensvlees voor 30-40 minuten of tot het gaar is. Bedruip halverwege met de apart gehouden marinade. Haal het varkensvlees uit de grillit zodra het gaar is en zet het opzij.
  • 6
    Als de kaantjes nog niet knapperig zijn, laat ze dan koken tot ze goudbruin en krokant zijn.
  • 7
    Bereid de bijgerechten terwijl het varkensvlees kookt. Doe de gesneden komkommer in een kom met de rijstazijn, de honing en het zout. Laat minimaal 30 minuten staan.
  • 8
    Doe de dungesneden rode kool in een kom met het limoensap, de sesamolie en een snufje zeezout.
  • 9
    Verwarm de grillit voor op middelhoog vuur. Bestrijk de paksoi met olijfolie en zout en gril tot er grillstrepen ontstaan. Leg de droge wraps op het grilloppervlak totdat er grillstrepen ontstaan.
  • 10
    Serveer het varkensvlees met de krokante kaantjes, rodekoolsalade, ingelegde komkommers, paksoi en wraps.