Kerstpavlova

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Moeilijk Moeilijk
BEREIDINGSTIJD
Meer dan 2 uur Meer dan 2 uur
PORTIES
+10 +10
Kerstpavlova
Steel de show met deze indrukwekkende kerstboom pavlova. Begin op tijd, want dit recept vereist precieze geduld en lef. De meringue is goed te bewaren, dus begin de dag van te voren al met bakken. Zet de boom in elkaar en versier deze met ornamenten van rood fruit.
INGREDIЁNTEN
  • Ei
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

Voor de meringues (er moeten 2 baksels bereid worden):
  • 2 x 250 g eiwitten
  • 2 x 500 g basterdsuiker
  • 2 x 2 tl maïzena
  • 2 x 2 tl witte wijnazijn
  • 2 x 1 tl vanille-extract
Voor de bessenmoes:
  • 500 g gemengde diepvriesbessen of rood fruit
  • 1/4 cup basterdsuiker
  • 1 citroen, sap
  • 60 ml water
Voor de slagroom:
  • 500 ml slagroom
  • 1 tl vanille-extract
  • 2 el poedersuiker, gezeefd
Om af te werken:
  • Rood fruit of blauwe bessen
Handig om te hebben:
  • 4 x Le Creuset bakplaten
  • bakpapier
  • elektrische klopper
  • spuitzak
  • Stervormige spuitmond (826)
  • Le Creuset siliconen spatel
  • Bereidingswijze

  • 1
    Bereid de platen en de sjablonen voor: Bekleed 4 bakplaten met bakpapier. Teken de volgende cirkels op het bakpapier:
  • 2
    Plaat 1 – cirkel van 28 cm diameter
  • 3
    Plaat 2 – cirkel van 22 cm diameter
  • 4
    Plaat 3 – cirkel van 14 cm diameter en van 10 cm diameter
  • 5
    Plaat 4 – cirkel van 18 cm diameter en van 6 cm diameter
  • 6
    Maak eerst 2 aparte porties meringue. Maak dan de kom en de mixer schoon met wat citroensap, zodat alles goed ontvet is. Klop de eiwitten met een elektrische klopper met eiwitgardes tot zachte pieken. Klop geleidelijk aan de basterdsuiker erbij, een eetlepel per keer. Blijf kloppen tot het mengsel dik en zacht is en niet langer korrelig
  • 7
    Zeef de maïzena over de meringue en voeg de azijn en de vanille toe. Klop nog 5 à 10 seconden verder tot alles gemengd is.
  • 8
    Neem de meringue uit de mixer, reinig de kom en de garde en herhaal het proces om een tweede portie te maken.
  • 9
    Tip: bevestig het bakpapier op iedere plaat met een kleine toefje meringue in iedere hoek.
  • 10
    Schep wat meringue in elke cirkel (behalve de kleinste van 6 cm). Spreid de meringue uit met een paletmes, of de achterkant van een grote lepel, zodat er een laag van ongeveer 1 ½ cm dik ontstaat.
  • 11
    Zet een spuitmond op de spuitzak en vul de zak met meringue.
  • 12
    Spuit eerst een toefje meringue in de cirkel van 6 cm, dit wordt de top van de boom.
  • 13
    Spuit dan rond elke meringuecirkel toefjes meringue in kleine opwaartse bewegingen om het effect van een dennenboom te creëren.
  • 14
    Bak de meringues op 120 °C/ 100 °C heteluchtoven/ gasoven stand ½ gedurende 30 minuten, zet dan de oven op 100 °C en bak verder gedurende 1 ½ à 2 uur tot de meringue volledig droog is. Zet de oven af en laat de meringue in de oven afkoelen. De schijven kunnen tot 1 week in een luchtdichte bak bewaard worden.
  • 15
    Maak nu de bessenmoes. Doe alle ingrediënten in een steelpan en laat het sudderen tot er een dikke moes ontstaat. De moes kan tot 3 dagen afgedekt in de koelkast bewaard worden.
  • 16
    Maak nu de slagroom. Klop de room op in zachte pieken en meng er dan voorzichtig de vanille en de gezeefde poedersuiker door.
  • 17
    Begin met het optuigen van de kerstboom. Plaats de grootste schijf meringue op een taartplataeu, strijk er een laag slagroom over en een tweetal lepels bessenmoes, gevolgd door de volgende schijf en ga zo door tot er een kerstboom ontstaat. Hang de ornamenten van rood fruit in de kerstboom. Bon Appétit!
 
Afhankelijk van de grootte van de oven kan het zijn dat de twee porties meringue niet samen in de oven kunnen. Voorzie 2 uur 30 minuten voor ieder baksel.
 
 
Le Creuset