- Ei
Ingrediёnten
- 2 x 250 g eiwitten
- 2 x 500 g basterdsuiker
- 2 x 2 tl maïzena
- 2 x 2 tl witte wijnazijn
- 2 x 1 tl vanille-extract
- 500 g gemengde diepvriesbessen of rood fruit
- 1/4 cup basterdsuiker
- 1 citroen, sap
- 60 ml water
- 500 ml slagroom
- 1 tl vanille-extract
- 2 el poedersuiker, gezeefd
- Rood fruit of blauwe bessen
- 4 x Le Creuset bakplaten
- bakpapier
- elektrische klopper
- spuitzak
- Stervormige spuitmond (826)
- Le Creuset siliconen spatel
-
Bereidingswijze
-
1Bereid de platen en de sjablonen voor: Bekleed 4 bakplaten met bakpapier. Teken de volgende cirkels op het bakpapier:
-
2Plaat 1 – cirkel van 28 cm diameter
-
3Plaat 2 – cirkel van 22 cm diameter
-
4Plaat 3 – cirkel van 14 cm diameter en van 10 cm diameter
-
5Plaat 4 – cirkel van 18 cm diameter en van 6 cm diameter
-
6Maak eerst 2 aparte porties meringue. Maak dan de kom en de mixer schoon met wat citroensap, zodat alles goed ontvet is. Klop de eiwitten met een elektrische klopper met eiwitgardes tot zachte pieken. Klop geleidelijk aan de basterdsuiker erbij, een eetlepel per keer. Blijf kloppen tot het mengsel dik en zacht is en niet langer korrelig
-
7Zeef de maïzena over de meringue en voeg de azijn en de vanille toe. Klop nog 5 à 10 seconden verder tot alles gemengd is.
-
8Neem de meringue uit de mixer, reinig de kom en de garde en herhaal het proces om een tweede portie te maken.
-
9Tip: bevestig het bakpapier op iedere plaat met een kleine toefje meringue in iedere hoek.
-
10Schep wat meringue in elke cirkel (behalve de kleinste van 6 cm). Spreid de meringue uit met een paletmes, of de achterkant van een grote lepel, zodat er een laag van ongeveer 1 ½ cm dik ontstaat.
-
11Zet een spuitmond op de spuitzak en vul de zak met meringue.
-
12Spuit eerst een toefje meringue in de cirkel van 6 cm, dit wordt de top van de boom.
-
13Spuit dan rond elke meringuecirkel toefjes meringue in kleine opwaartse bewegingen om het effect van een dennenboom te creëren.
-
14Bak de meringues op 120 °C/ 100 °C heteluchtoven/ gasoven stand ½ gedurende 30 minuten, zet dan de oven op 100 °C en bak verder gedurende 1 ½ à 2 uur tot de meringue volledig droog is. Zet de oven af en laat de meringue in de oven afkoelen. De schijven kunnen tot 1 week in een luchtdichte bak bewaard worden.
-
15Maak nu de bessenmoes. Doe alle ingrediënten in een steelpan en laat het sudderen tot er een dikke moes ontstaat. De moes kan tot 3 dagen afgedekt in de koelkast bewaard worden.
-
16Maak nu de slagroom. Klop de room op in zachte pieken en meng er dan voorzichtig de vanille en de gezeefde poedersuiker door.
-
17Begin met het optuigen van de kerstboom. Plaats de grootste schijf meringue op een taartplataeu, strijk er een laag slagroom over en een tweetal lepels bessenmoes, gevolgd door de volgende schijf en ga zo door tot er een kerstboom ontstaat. Hang de ornamenten van rood fruit in de kerstboom. Bon Appétit!