- Groenten
Ingrediёnten
- 6 knoflookbollen
- 750 ml olijfolie
- 3 takjes rozemarijn
- Zeezout, naar smaak
- 1,5 kg aardappelen, geschild
- 100 g boter, in blokjes
- Zeezout en versgemalen zwarte peper, naar smaak
- 2-3 takjes rozemarijn
-
Bereidingswijze
-
1Verwarm uw oven voor op 90°C (heteluchtoven) om de gekonfijte knoflookolie te maken. Snijd enkele knoflookbollen doormidden (in de lengte), en laat de rest heel.
-
2Voeg de knoflook en olijfolie toe aan een vierkante braadslede met anti-aanbaklaag van 26 cm van Le Creuset en plaats deze in uw voorverwarmde oven. Konfijt langzaam gedurende 90 minuten of totdat de teentjes zacht aanvoelen. Haal de knoflook uit de braadslede en laat ze volledig afkoelen.
-
3Kook de aardappelen gaar in een steelpan terwijl de knoflook konfiteert. Uw moet met een scherp mes eenvoudig door de aardappel kunnen prikken. Giet het water volledig af. Laat de aardappelen in uw warme steelpan, voeg 50 g boter, zout en peper en 60 ml olie met gekonfijte knoflook toe. Schud de aardappelen goed totdat de randen kluchtig en kruimelig zijn. Zo krijgen de aardappelen een knapperige buitenkant en een zachte binnenkant.
-
4Leg de aardappelen vervolgens in een vierkante braadslede met anti-aanbaklaag van 26 cm (verwijder de olie met gekonfijte knoflook) en besprenkel ze met 45 ml extra olie met gekonfijte knoflook en de resterende blokjes boter. Voeg wat zout en rozemarijntakjes toe. Bak 45 minuten tot een uur en draai de aardappelen om de 15 minuten voor een mooie knapperige goedkleurige korst. Serveer warm en geniet!
-
5*TIP: De olie met gekonfijte knoflook is ook een geweldig zelfgemaakt cadeau! Giet de olie in gesteriliseerde potten of decanteerkaraffen en voeg een takje rozemarijn toe voor extra smaak. Bewaar de resterende olie met gekonfijte knoflook in de koelkast.