- Groenten
Ingrediёnten
- 800 g even grote voornamelijk vastkokende aardappelen
- 1 bio citroen
- 30 g boter
- nootmuskaat
- zout
- 2 eierdooiers, van een medium ei
- 70 g tarwegriesmeel of polenta
- 25 g bloem
- 25 g aardappelzetmeel
- tarwegriesmeel (bijvoorbeeld Semola di grano duro rimacinata), bloem of maïzena
- 100 g boter
- 12 à 16 blaadjes salie
- 60 g Parmezaanse kaas
-
Bereidingswijze
-
1Was de aardappelen, deze hoeven niet geschild te worden. Breng water aan de kook en voeg daarna rijkelijk zout toe en de aardappelen.
-
2Spoel de citroen af met warm water, dep droog en schraap de zest er af. Giet de aardappelen, wanneer deze gaar zijn af en laat ze wat afkoelen. Schil de aardappelen wanneer ze nog warm zijn en druk ze tweemaal door een pureepers.
-
3Smelt de boter in een pannetje, voeg de nootmuskaat toe en 2 afgestreken theelepels zout. Kneed de aardappelen met de gesmolten boter, citroenzeste, eierdooiers, griesmeel, bloem en maïzena tot een soepel deeg.
-
4Bestuif het aanrecht met wat tarwegriesmeel, bloem of maïzena. Verdeel het deeg in 4 porties en maak van iedere portie een gelijkmatige langwerpige rol van ong. 30 cm lang en 1,5 cm dik. Gebruik hiervoor de vlakke hand en zorg dat er geen scheuren ontstaan. Verdeel in stukken van 2-3 cm met een deegsteker of mes.
-
5Bestuif de handpalmen met wat maïzena, zodat het deeg niet aan de handen blijft plakken.
-
6Druk de achterkant van een vork zachtjes in de gnocchi om ribbels te maken en leg op een gladde snijplank.
-
7Laat de gnocchi voorzichtig in een ruime pan kokend gezouten water glijden en breng terug aan de kook. Draai het vuur nu zachter. Laat de gnocchi nog 1 à 2 minuten koken, wanneer deze gaan drijven.
-
8Laat de boter in een kleine pan schuimen, voeg de salieblaadjes toe en houd de pan in beweging. Doe de gnocchi in een ovenschotel en giet er de salieboter over en bestrooi met Parmezaanse kaas. Bon Appétit!