Gnocchi met salieboter

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Gemiddeld Gemiddeld
BEREIDINGSTIJD
Minder dan 1 uur Minder dan 1 uur
PORTIES
4-6 4-6
Gnocchi met salieboter
Neem de tijd voor dit heerlijke traditionele Italiaanse aardappelgerecht. Het maken van de Gnocchi heeft iets therapeutisch en is ook nog eens heerlijk met de salieboter. Heeft u deze techniek onder de knie, dan kunt u eindeloos variëren en experimenteren met verschillende smaken.
INGREDIЁNTEN
  • Groenten
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

Voor de gnocchi:
  • 800 g even grote voornamelijk vastkokende aardappelen
  • 1 bio citroen
  • 30 g boter
  • nootmuskaat
  • zout
  • 2 eierdooiers, van een medium ei
  • 70 g tarwegriesmeel of polenta
  • 25 g bloem
  • 25 g aardappelzetmeel
Voor de bereiding:
  • tarwegriesmeel (bijvoorbeeld Semola di grano duro rimacinata), bloem of maïzena
  • 100 g boter
  • 12 à 16 blaadjes salie
  • 60 g Parmezaanse kaas
  • Bereidingswijze

  • 1
    Was de aardappelen, deze hoeven niet geschild te worden. Breng water aan de kook en voeg daarna rijkelijk zout toe en de aardappelen.
  • 2
    Spoel de citroen af met warm water, dep droog en schraap de zest er af. Giet de aardappelen, wanneer deze gaar zijn af en laat ze wat afkoelen. Schil de aardappelen wanneer ze nog warm zijn en druk ze tweemaal door een pureepers.
  • 3
    Smelt de boter in een pannetje, voeg de nootmuskaat toe en 2 afgestreken theelepels zout. Kneed de aardappelen met de gesmolten boter, citroenzeste, eierdooiers, griesmeel, bloem en maïzena tot een soepel deeg.
  • 4
    Bestuif het aanrecht met wat tarwegriesmeel, bloem of maïzena. Verdeel het deeg in 4 porties en maak van iedere portie een gelijkmatige langwerpige rol van ong. 30 cm lang en 1,5 cm dik. Gebruik hiervoor de vlakke hand en zorg dat er geen scheuren ontstaan. Verdeel in stukken van 2-3 cm met een deegsteker of mes.
  • 5
    Bestuif de handpalmen met wat maïzena, zodat het deeg niet aan de handen blijft plakken.
  • 6
    Druk de achterkant van een vork zachtjes in de gnocchi om ribbels te maken en leg op een gladde snijplank.
  • 7
    Laat de gnocchi voorzichtig in een ruime pan kokend gezouten water glijden en breng terug aan de kook. Draai het vuur nu zachter. Laat de gnocchi nog 1 à 2 minuten koken, wanneer deze gaan drijven.
  • 8
    Laat de boter in een kleine pan schuimen, voeg de salieblaadjes toe en houd de pan in beweging. Doe de gnocchi in een ovenschotel en giet er de salieboter over en bestrooi met Parmezaanse kaas. Bon Appétit!
 
The gnocchi will keep in the refrigerator for 24 hours, simply wrap the dough rolls in cling film at the end of stage 4 and store.
 
 
Le Creuset