Gumbo van Kip & Rookworst

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Gemiddeld Gemiddeld
VOORBEREIDINGSTIJD
Binnen 30 minuten Binnen 30 minuten
BEREIDINGSTIJD
Minder dan 1 uur Minder dan 1 uur
PORTIES
4-6 4-6
Gumbo van Kip & Rookworst
Gumbo is een populaire soep uit Louisiana en werd uitgeroepen tot symboolgerecht van deze Amerikaans staat. Deze bereiding dankt zijn volle, gerookte smaak aan de mengeling van kruiden die tijdens het koken langzaam het vlees en de bouillon aromatiseren. De drie soorten paprika's zorgen voor de nodige kleur en maken van deze vurige soep de ideale schotel om te delen, hartverwarmend en huiselijk maar ook met de nodige punch.
INGREDIЁNTEN
  • Vlees
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

VOOR DE KIP:
  • 4 kippendrumstuks met vel
  • 4 kippenbouten zonder vel en ontbeend
  • 1 el gerookte paprika
  • ½ el cayennepeper
  • 2 el gerookte koolzaadolie
  • Zeezout & versgemalen zwarte peper
VOOR DE GUMBO:
  • 1 el gerookte koolzaadolie
  • 2 grote selderstelen, fijngesneden
  • 1 grote rode ui, fijngesneden
  • 1 kleine rode paprika, grof gesneden
  • 1 klein groene paprika, grof gesneden
  • 1 el gedroogde gemengde kruiden
  • 1 el gerookte paprika
  • 1 tl cayennepeper
  • 2 grote knoflookteentjes, fijngehakt
  • 2 el bloem
  • 300 g zoete aardappel, in grote stukken gesneden
  • 150 g rookworst, in grote stukken gesneden
  • 1l kippenbouillon, warm
  • 2 el ahornsiroop
  • 6 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • Zeezout & versgemalen zwarte peper
Voor de garnering:
  • Versgehakte peterselie
  • 90 g ongekookte witte of volkoren rijst
  • Bereidingswijze

  • 1
    Kerf de kip met een scherp mes en leg ze in een grote kom. Voeg de paprika, cayennepeper, olie en een snuifje kruiding toe. Wrijf de marinade in de kip en leg ze op een bakplaat. Rooster de kip gedurende 30 minuten in de oven.
  • 2
    Bereid ondertussen de gumbobasis. Warm de olie op in de campagnard op middelhoog vuur. Bak de fijngesneden selder en de ui gedurende 5 minuten tot ze zacht worden. Voeg de grof gehakte paprika's toe en bak nog een minuut.
  • 3
    Strooi de gemengde kruiden erover alvorens het paprikapoeder, de cayennepeper en de knoflook toe te voegen. Bak gedurende 2 minuten.
  • 4
    Roer er de bloem door zodat alle ingrediënten bedekt zijn door de bloem en de kruiden. Zorg ervoor dat ze niet aan de bodem van de pan plakken.
  • 5
    Voeg na 30 minuten de gekookt kip en al het kookvocht aan de braadpan toe, samen met de zoete aardappel en de gerookte worst. Giet er de warme bouillon bij en dan de ahornsiroop. Roer tot alle ingrediënten gemengd zijn en voeg dan de tijm en de laurierblaadjes toe. Kruid met wat zout (afhankelijk van hoe zout je bouillon is) en een heleboel geplette zwarte peper.
  • 6
    Laat de gumbo zachtjes sudderen zonder deksel zodat de saus reduceert. Indien dit te snel gebeurt, zet het vuur zachter en plaats het deksel op de braadpan. Laat op zacht tot middelhoog vuur gedurende 45 minuten sudderen tot de zoete aardappel gaar is en de saus is ingedikt tot een dikke, glanzende consistentie.
  • 7
    Kruid nogmaals indien nodig en strooi er dan versgehakte peterselie over. Serveer met gekookte rijst.
 
Gerookte olie wordt aangeraden voor dit recept maar is niet essentieel als je er niet aan kan geraken. De aromatische smaak benadrukt de gerookte toetsen in dit recept.
De cayennepeper zorgt hier voor een warme gloed. Als je het liever niet te pikant hebt, laat de cayennepeper achterwege en kies voor zacht paprikapoeder.
Door de kip met botten te braden, blijft ze mals en vol smaak. Als je niet graag vlees met botten hebt, gebruik in de plaats hiervan ontbeende kippenbouten en kippenborsten.
 
 
Le Creuset