- Vlees
Ingrediёnten
- 4 kippendrumstuks met vel
- 4 kippenbouten zonder vel en ontbeend
- 1 el gerookte paprika
- ½ el cayennepeper
- 2 el gerookte koolzaadolie
- Zeezout & versgemalen zwarte peper
- 1 el gerookte koolzaadolie
- 2 grote selderstelen, fijngesneden
- 1 grote rode ui, fijngesneden
- 1 kleine rode paprika, grof gesneden
- 1 klein groene paprika, grof gesneden
- 1 el gedroogde gemengde kruiden
- 1 el gerookte paprika
- 1 tl cayennepeper
- 2 grote knoflookteentjes, fijngehakt
- 2 el bloem
- 300 g zoete aardappel, in grote stukken gesneden
- 150 g rookworst, in grote stukken gesneden
- 1l kippenbouillon, warm
- 2 el ahornsiroop
- 6 takjes tijm
- 2 laurierblaadjes
- Zeezout & versgemalen zwarte peper
- Versgehakte peterselie
- 90 g ongekookte witte of volkoren rijst
-
Bereidingswijze
-
1Kerf de kip met een scherp mes en leg ze in een grote kom. Voeg de paprika, cayennepeper, olie en een snuifje kruiding toe. Wrijf de marinade in de kip en leg ze op een bakplaat. Rooster de kip gedurende 30 minuten in de oven.
-
2Bereid ondertussen de gumbobasis. Warm de olie op in de campagnard op middelhoog vuur. Bak de fijngesneden selder en de ui gedurende 5 minuten tot ze zacht worden. Voeg de grof gehakte paprika's toe en bak nog een minuut.
-
3Strooi de gemengde kruiden erover alvorens het paprikapoeder, de cayennepeper en de knoflook toe te voegen. Bak gedurende 2 minuten.
-
4Roer er de bloem door zodat alle ingrediënten bedekt zijn door de bloem en de kruiden. Zorg ervoor dat ze niet aan de bodem van de pan plakken.
-
5Voeg na 30 minuten de gekookt kip en al het kookvocht aan de braadpan toe, samen met de zoete aardappel en de gerookte worst. Giet er de warme bouillon bij en dan de ahornsiroop. Roer tot alle ingrediënten gemengd zijn en voeg dan de tijm en de laurierblaadjes toe. Kruid met wat zout (afhankelijk van hoe zout je bouillon is) en een heleboel geplette zwarte peper.
-
6Laat de gumbo zachtjes sudderen zonder deksel zodat de saus reduceert. Indien dit te snel gebeurt, zet het vuur zachter en plaats het deksel op de braadpan. Laat op zacht tot middelhoog vuur gedurende 45 minuten sudderen tot de zoete aardappel gaar is en de saus is ingedikt tot een dikke, glanzende consistentie.
-
7Kruid nogmaals indien nodig en strooi er dan versgehakte peterselie over. Serveer met gekookte rijst.