- Groenten
Ingrediёnten
- 1 el gerookte koolzaadolie
- 1 grote rode ui, fijngesneden
- 2 grote stengels selder, fijngesneden
- 1 groene paprika, grof gesneden
- 1 gele paprika, grof gesneden
- 1 bokaal geroosterde paprika's, afgegoten & grof gesneden
- 1 el gedroogde gemengde kruiden
- 1 el chipotlepasta
- 1 el gerookt, zacht paprikapoeder
- 1 tl cayennepeper
- 3 knoflookteentjes, fijngehakt
- 2 el bloem
- 1l groentebouillon, warm
- 50 g zoete aardappel, geschild & in grote stukken gehakt
- 2 el ahornsiroop
- 6 takjes tijm
- 2 laurierblaadjes
- Zeezout & versgemalen zwarte peper
- klein bosje peterselie, grof gesneden
- 90 g witte of volkoren rijst
-
Bereidingswijze
-
1Warm de olie op in de Le Creuset RVS 3 lagen sauteuse van 28 cm op middelhoog vuur. Bak de fijngehakte ui en selder gedurende 5 minuten tot ze zacht worden. Voeg nu de stukken paprika toe en bak verder gedurende een minuut.
-
2Strooi er de gemengde kruiden over alvorens de chipotlepasta toe te voegen. Doe er nu het paprikapoeder, de cayennepeper en de knoflook bij en bak gedurende 2 minuten.
-
3Roer er de bloem door zodat alle ingrediënten bedekt zijn door de bloem en de kruiden. Zorg ervoor dat ze niet aan de bodem van de pan plakken.
-
4Giet er de warme bouillon bij en voeg dan de zoete aardappels toe. Roer er de ahornsiroop bij tot alle ingrediënten gemengd zijn en voeg dan de tijm en de laurierblaadjes toe. Kruid met wat zout (afhankelijk van hoe zout je bouillon is) en een heleboel geplette zwarte peper.
-
5Laat de gumbo zachtjes sudderen zonder deksel zodat de saus reduceert. Indien dit te snel gebeurt, zet het vuur zachter en plaats het deksel op de braadpan. Laat op zacht tot middelhoog vuur gedurende 45 minuten sudderen tot de zoete aardappel gaar is en de saus ingedikt is tot een dikke, glanzende consistentie.
-
6Kruid nogmaals indien nodig en strooi er dan versgehakte peterselie over. Serveer met gekookte rijst.