In gesprek met: Anna Jones

Image without a name
 

Met het natuurlijke groen van Bamboo, de nieuwe kleur van Le Creuset, als inspiratie heeft de vegetarische chef-kok en voedselschrijfster Anna Jones heerlijk eenvoudige recepten gecreëerd die uw bord zullen ‘herwilderen’ met verse, seizoensgebonden ingrediënten.

Shop bamboo

Het ‘herwilderen’ van uw bord met verse, seizoensgebonden producten geeft u de kans om uw band met de natuur te versterken en duurzaamheid onderdeel te maken van uw gerechten, zegt vegetarische chef-kok en voedselschrijver Anna Jones.

Anna Jones staat bekend als de 'stem van de moderne vegetarische keuken' en liefhebbers van haar heerlijke, plantaardige eten kunnen geen genoeg krijgen van haar kookboeken, krantenrubrieken en recepten. Hier deelt Anna seizoensgebonden gerechten die geweldig smaken en goed zijn voor ons en de planeet. Maar eerst vertelt ze over haar culinaire reis naar de kok die ze vandaag de dag is geworden.

U begon 12 jaar geleden met het eten van alleen plantaardig voedsel. Wat was uw inspiratie voor die verandering?

Ik werkte destijds bij Jamie Oliver in zijn testkeuken. Het was een fantastisch avontuur, maar ik kookte veel en at veel. Ik raakte uitgekeken op eten – datgene waar ik altijd de grootste passie had! Ik moest mijn smaakpapillen en mijn lichaam resetten, dus besloot ik een paar weken vegetarisch te eten. Toen ik ophield mijn maaltijden rond vlees en vis op te bouwen, ontdekte ik dat ik op een interessantere manier kookte en ik heb nooit meer achteromgekeken.

Heeft dat uw idee over de seizoensinvloeden en duurzaamheid van het voedsel dat u eet veranderd?

Als chef-kok heb ik me altijd gericht op seizoensgebonden ingrediënten, maar u hoeft eigenlijk alleen maar rekening te houden met de seizoensgebonden producten om te weten wanneer u welke producten het beste kunt eten. In het voorjaar staan de winkels vol met asperges, erwten en tuinbonen, en in de winter vindt u er pompoenen, wortelgroenten en koolsoorten.
Ik vind het belangrijk om een actieve consument te zijn, dus ik ga in gesprek met de groenteman of degene die de groente in de supermarkt in de schappen zet; ik kijk op de etiketten om erachter te komen waar het eten wordt verbouwd; en ik probeer zoveel mogelijk biologische of biodynamische producten te kopen. Het afgelopen jaar heeft ons er allemaal bewust van gemaakt hoe de groenten en het fruit dat we eten van het land op ons bord belanden, en ik denk dat we voedsel nu meer waarderen als iets dat onmisbaar is.

Heeft u een typische kookstijl?

Mijn eten is altijd levendig en kleurrijk. Ik denk dat het voortkomt uit mijn vorige carrière in voedselstyling. Ik ben ook niet bang om ideeën en keukens te combineren. Ik denk dat het komt omdat mijn moeder niet echt geweldig kon koken, dus ik heb niets van haar geleerd. Ik heb mijn stijl ontwikkeld door ideeën op te doen van verschillende chef-koks, mijn vrienden en de landen die ik heb bezocht. Ik heb al die invloeden in mijn eten verweven. Als mijn recepten een thema zouden hebben, is het om simpelweg te proberen vegetarisch eten zo vrolijk, lekker en universeel mogelijk te maken.
Image without a name

Hoe hebt u deze recepten voor Le Creuset gecreëerd?

Ik wilde gerechten met lokale ingrediënten samenstellen, zodat seizoensinvloeden en duurzaamheid centraal stonden, en de gerechten vervolgens accentueren met specerijen en kruiden. Eenvoud en gemak waren ook zeer belangrijk. De Groene erwten- & kokossoep is bijvoorbeeld mijn ‘in-geval-van-nood’-avondmaal, want het is in 10 minuten klaar en de eenvoudige ingrediënten smaken echt heerlijk.
Ik zat ook te denken aan wat goed bij de pannen van Le Creuset zou passen. Thuis zet ik mijn Le Creuset graag direct vanuit de oven op tafel; zo wordt ons avondeten minimaal drie keer per week opgediend. De Koshari met tomaten en kaneel is een gerecht dat er fantastisch uitziet in de pan. Wanneer u het kookt in de ondiepe braadpan van 30 cm is er boven en onder veel oppervlak, waardoor de rijst aan de boven- en onderkant lichtjes krokant wordt en in het midden zacht is.
De in de pan aangebraden bloemkool met saffraanboter is een slim gerechtje. Het is een heel goed voorbeeld van roosteren in de pan, iets waar chef-koks regelmatig op vertrouwen, maar wat we thuis niet vaak doen. Deze lekkernij begint op de kookplaat, zodat u alle kleur en karamellisatie in de pan krijgt, gaat vervolgens de oven in en wordt uiteindelijk geserveerd met pijnboompitten en een heerlijke saffraanboter. Ik ben dol op de warmte en de unieke smaak die de saffraan aan het gerecht geeft.

Gebruikt u gefoerageerde en wilde ingrediënten in uw gerechten?

‘Herwilderen’ van ons bord is een goede manier om na te denken over ons eten, omdat die band met de natuur iets is dat we zijn kwijtgeraakt. Er zijn momenten in het jaar waarin het heel eenvoudig is om bepaalde levensmiddelen te vinden in de natuur: sleepruimen, bramen, daslook, vlierbloesem ... Zelfs als u geen tuinier of teler bent, is het geweldig om iets te plukken, het te koken en op uw bord te leggen.

Wat zijn uw drie belangrijkste tips voor meer duurzaamheid in de keuken?

Nr. 1 Vul uw bord met planten. Men is het er algemeen over eens dat het opbouwen van ons voedingspatroon rond lokale, seizoensgebonden groenten en fruit de meeste impact heeft op de planeet.
Nr. 2 Verspil minder. Het tweede meest effectieve dat we kunnen doen, is ervoor zorgen dat we het eten dat we kopen niet verspillen. Kijk eerst even wat u nog moet opmaken voordat u naar de winkel gaat. Wees niet bang om vergelijkbare ingrediënten in recepten te gebruiken, bijvoorbeeld zoete aardappelen in plaats van aardappelen, en maak eerst op wat u hebt, voordat u meer koopt.
Nr. 3 Houd rekening de energie die u verbruikt wanneer u kookt. Koken in één pan is zuiniger in energieverbruik en bespaart u geld.
Image without a name

Wat is uw favoriete groente en waarom?

Dat hangt echt van het jaargetijde af. In de lente ben ik dol op erwten in hun peulen. In de zomer zijn het rijpe tomaten (ik weet dat het eigenlijk een vrucht is). In de herfst ben ik een groot liefhebber van pompoenen. En in de winter is het palmkool.

Wat vindt u van Bamboo, de nieuwe kleur van Le Creuset?

Het is heel vrolijk en echt ‘foodie’ groen. In mijn vorige leven als foodstylist combineerde ik eten vaak met groene tinten omdat het zo goed bij elkaar past. Er zit vooral veel groen in vegetarisch eten, en de kleur Bamboo past heel goed bij erwten, munt, tuinbonen en al die andere verse groenten. Maar het zou er ook geweldig uitzien met de donkere groene tinten van boerenkool en kool.
Lees hier het kleurrijke gesprek over Bamboo

Hoe zou u het Bamboo kookgerei in uw eigen keuken inpassen?

Ik denk dat de frisheid van de Bamboo-tint geschikt is voor vrijwel elk interieur. Het is een echt natuurlijk groen, en als u een tuin vol bloemen in gedachten houdt, is groen het decor voor elke kleur onder de zon.
Mijn keuken thuis is vrij neutraal, met witte, marmeren en koperen accenten. Ik heb overal in huis planten en Bamboo kookgerei van Le Creuset zou zorgen voor een nóg groter gevoel van weelderig groen. Maar Bamboo is een schitterende allround kleur die in de meeste omgevingen past.
Ontdek het Bamboo kookgerei

Wat is uw favoriete Le Creuset-product en waarom?

Ik heb twee Le Creuset-pannen waar ik altijd op terugval. Ik gebruik de braadpan van 28 cm om in de pan te sauteren, om rijstgerechten zoals koshari te maken, en om in te bakken – het is echt een veelzijdige pan. De andere is mijn enorme klassieke ronde braadpan. Dat is mijn eeuwige pan voor het koken van grote porties; hij is zo bevredigend en stevig. Eens per week kook ik daar een grote portie in, bijvoorbeeld een citroenachtige dhal in de lente en de zomer, of ribollita in de winter. Die pan voelt als een echte vriend.
Shop alle braadpannen

Overheerlijke recepten