- Vlees
Ingrediёnten
- 8 lamskarbonades
- Zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak
- 350 ml karnemelk
- 4 teentjes knoflook, zeer fijn gesneden
- Zeste van 1 citroen
- 1 rode ui, fijngesneden
- Sap van 2 citroenen
- 5 g zeezout
- 150 ml yoghurt
- ½ komkommer, geraspt
- 10 g verse munt, fijngehakt
- 1 teentje knoflook, zeer fijn gesneden
- 2 aubergines, in lange staafjes gesneden
- ¼ watermeloen, in driehoekjes gesneden
- 1 citroen, in partjes gesneden om te serveren
-
Bereidingswijze
-
1Kruid om te beginnen de lamskoteletten met peper en zout.
-
2Meng de karnemelk, knoflook en citroenzeste in een grote schaal. Leg de gekruide karbonades in het karnemelkmengsel en masseer in het vlees. Marineer in de koelkast voor minimaal 2 uur, of een hele nacht.
-
3Doe de dun gesneden rode uitjes in een kom om de ingelegde uien te maken. Strooi 5 g zeezout over de uien en masseer ze tot ze hun sap vrijgeven. Knijp vervolgens het sap van 2 citroenen erover uit en laat even staan.
-
4Doe voor de raita de yoghurt, de geraspte komkommer, de munt, het citroensap, de knoflook, het zout en de peper in een kom en roer goed door elkaar.
-
5Verwarm de oven voor op 180°C/160°C hete lucht/gas op stand 4.
-
6Zet een ondiepe rechthoekige grillit van 30 cm uit de Signature-collectie van Le Creuset op middelhoog vuur. Haal de karbonades uit de koelkast en uit de marinade (gooi de marinade weg). Dep de marinade af met keukenpapier.
-
7Leg de karbonades met de vetkant omlaag op de hete grill om het vet te smoren. Bak zodra het lamsvet krokant is het vlees kort aan op de grill tot er grillstrepen ontstaan. Haal van het vuur en plaats de hele grillit voorzichtig in de oven en bak nog 8-10 minuten of naar wens.
-
8Haal het lamsvlees zodra het gaar is van de grill en laat het 5 minuten rusten. Laat vlees altijd even rusten; zo blijft het sappig en mals. Schep ondertussen de gesneden aubergines door elkaar in een kom met olijfolie, zout en peper. Gril de aubergines tot er grillstrepen ontstaan en haal ze van de grill zodra ze gaar zijn.
-
9Serveer de lamskoteletten met de auberginestaafjes, gegrilde watermeloen, ingelegde uien en komkommerraita.