In mousserende wijn gestoofde kip

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Eenvoudig Eenvoudig
VOORBEREIDINGSTIJD
Minder dan 2 uur Minder dan 2 uur
BEREIDINGSTIJD
Minder dan 2 uur Minder dan 2 uur
PORTIES
4-6 4-6
In mousserende wijn gestoofde kip
INGREDIЁNTEN
  • Kip
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

  • 1 hele kip (2.5 kg)
  • 2 tl zout, afzonderlijk gehouden
  • ½ tl versgemalen peper
  • 1 bosje tijm, losse takjes
  • 1 bosje salie, losse takjes
  • 2 citroenen, gehalveerd
  • 1 sinaasappel, gehalveerd
  • 1⁄4 cup geklaarde boter of ghee
  • 1 ui, in plakjes gesneden
  • 2 stengels selderij, grof gesneden
  • 2 wortelen, grof gesneden
  • 180 ml mousserende wijn (champagne or prosecco)
  • Extra zout en peper naar smaak
  • Bereidingswijze

  • 1
    Dep de kip van binnen en buiten droog en bestrooi het met 1½ theelepels zout en peper. Vul de kip met 1 citroen en een halve sinaasappel. Knijp het sap uit de resterende citroenen en sinaasappel en zet het opzij. Plaats de helft van de tijm en salie in de kip. Gebruik keukentouw om de poten samen te binden en de vleugels achter de borsten vast te klemmen, zodat ze gelijkmatig kunnen garen.
  • 2
    Verwarm de oven voor op 200 °C. Verhit 1 eetlepel boter in de ronde braadpan van 4,5 liter. Voeg de uien, selderij en wortelen en ½ theelepel zout toe. Bak de groenten tot ze zacht beginnen te worden, 5-6 minuten. Voeg de champagne en de rest van de citrussappen toe om de braadpan te deglaceren. Leg de bereide kip op de groenten en zet de braadpan in de oven.
  • 3
    Braad de kip gedurende 15-20 minuten tot deze begint te bruinen. Verlaag de warmte tot 175 °C en en laat het gerecht nog ongeveer 1,5 uur garen. Bedruip het elke 15-20 minuten met boter. Controleer de temperatuur van de kip met een vleesthermometer. De kip is gaar wanneer deze ten minste 74 °C is, gemeten tussen de dij en de onderkant van de borst. Laat de kip 15-20 minuten rusten voordat u hem aansnijdt en serveert. Serveer de kip met de saus uit de pan en garneer met de overige kruiden.