Kalkoen met 5 specerijen en rode appels

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Moeilijk Moeilijk
BEREIDINGSTIJD
Meer dan 2 uur Meer dan 2 uur
PORTIES
6-8 6-8
Kalkoen met 5 specerijen en rode appels
Een ware kerstklassieker is altijd een goed idee om als hoofdgerecht te maken voor het kerstdiner. Zo’n imposante kalkoen zal uw gasten en familie versteld doen staan, vooral door de kruidenmix van 5 specerijen.
INGREDIЁNTEN
  • Vlees
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

Voor het kruidenmengsel:
  • 2 kaneelstokjes
  • 4 hele steranijs
  • 2 tl kruidnagel
  • ½ el jeneverbessen
  • 1 el venkelzaad
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 1 x 3,5 à 4,5 kg kalkoen, 's nachts ontdooid in de koelkast en een dag gemarineerd met de kruidenmix
  • 1 hele knoflookbol
  • 200 g gezouten boter
  • 6 el olijfolie
  • 2 rode uien, in vier gesneden
  • 300 g prei, in twee gesneden in de lengte
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 hele steranijs, voor onderaan in de stoofpan
  • 4 rode appelen, gehalveerd en in partjes gesneden
  • Bereidingswijze

  • 1
    Voor de kruidenmix: rooster de kaneelstokjes, steranijs, kruidnagels en jeneverbessen gedurende ongeveer 30 seconden in een droge pan om de aroma's naar boven te brengen. Haal uit de pan en rooster nu het venkelzaad gedurende 10 à 20 seconden.
  • 2
    Stamp alle specerijen fijn met een beetje zout en peper in een vijzel tot er een poeder ontstaat.
  • 3
    Voor de kalkoen: haal het zakje met ingewanden uit het binnenste van de kalkoen (tip: gebruik deze om bouillon te maken). Spoel de kalkoen en dep hem droog. Plet de teentjes knoflook en stop ze in de kalkoen.
  • 4
    Glijd voorzichtig 150 g zachte boter onder het vel van de kalkoenborsten zodat het vlees sappig blijft. Doe dit langzaam om het vel niet te scheuren, want dit houdt alle sappen binnen.
  • 5
    Strijk 2 à 3 eetlepels olijfolie over het kalkoenvel en bestrooi met de helft van de vijfkruidenmix.
  • 6
    Zet de kalkoen terug in de koelkast gedurende 5 à 12 uur zodat deze kan marineren en alle smaken goed kan opnemen.
  • 7
    Voor het braden: haal de kalkoen een uur voor het braden uit de koelkast, zodat deze op kamertemperatuur kan komen.
  • 8
    Meng de uien, prei, laurierblaadjes en steranijs met 2 eetlepels olijfolie en bedek hiermee de bodem van een ovale braadpan van 35 cm uit de Le Creuset Signature-collectie.
  • 9
    Leg de kalkoen met de borstkant naar onder in de braadpan. Plaats het deksel erop en zet de pan gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven op 220 °C/ 200 °C heteluchtoven/ gasoven stand 7.
  • 10
    Haal uit de oven en zet de temperatuur op 170 °C /150 °C heteluchtoven/ gasoven stand 3.
  • 11
    Draai de kalkoen voorzichtig om met de borstkant naar boven en bestrijk met de rest van de boter. Strooi er de rest van het kruidenmengsel over en kruid goed bij met peper en zout.
  • 12
    Leg de appels in de braadpan, plaats het deksel erop en zet nog eens gedurende 45 à 60 minuten (15 minuten per 500 g) in de oven. Bedruip de kalkoen elke 15 minuten met de boter uit de stoofpot zodat het vlees heerlijk sappig blijft. Bon Appétit!
 
A large ready prepared chicken can also be used and cooked in the same way. Follow the guidelines on the poultry when preparing – it is generally not recommended to wash poultry before use in the UK.
 
 
Le Creuset