- Vlees
Ingrediёnten
- 1 kleine courgette, geraspt
- Zout
- 500 g lams- of gemengd gehakt
- 2 lente-uitjes, fijngesneden
- 2 el verse koriander, fijngehakt
- 3 el verse munt, fijngehakt
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 el fijngehakte verse gember
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl gemalen koriander
- ½ tl kaneel
- 2 el tahin (sesampasta)
- Versgemalen zwarte peper
- Olijfolie
- Bamboe- of houten prikkers
- 60 ml tahin(sesampasta)
- 60 ml water
- 2 teentjes knoflook
- Sap van ½ citroen
- 1 el appelazijn
- 2 kleine sjalotten
-
Bereidingswijze
-
1Meng de geraspte courgettes in een kom met 1 à 2 koffielepels zout en laat gedurende 5 minuten intrekken. Wring dan de geraspte courgettes goed uit.
-
2Meng de uitgelekte courgettes, het lamsgehakt, de lente-uitjes, de koriander, de munt, de knoflook, de gember, de komijn, de koriander, het kaneel en de sesampasta in een grote kom tot een homogeen mengsel. Kruid naar smaak met peper en zout.
-
3Vorm 12 langwerpige gehaktballen met het mengsel, prik ze op de houten prikkers, druk ze goed aan en smeer ze in met olijfolie.
-
4Warm eerst de Le Creuset grillpan op laag vuur, bestrijk dan de ribbels van de pan met wat olie met behulp van een (siliconen) borstel of wat keukenpapier. Zet het vuur hoger, doe de satéstokjes in de pan en bak ze gedurende 4 à 6 minuten. Draai het vuur zachter en bak nog eens 2 à 3 minuten tot ze gaar zijn.