Lam, saffraan, abrikoos en amandel tajine

PORTIES
4-6 4-6
Lam, saffraan, abrikoos en amandel tajine
Tajines zijn een geweldige manier om een beetje unieke en exotische Noord-Afrikaanse smaak aan een gerecht te geven. De tajine heeft een eenvoudige maar zeer effectieve vorm waardoor er stoom aan de binnenzijde ronddraait. Zo kookt u een gerecht terwijl er tegelijkertijd naast de hoofdingrediënten een delicate bouillon wordt geproduceerd. Lam met saffraan en kruiden, combineert perfect met de zoetheid van geplette abrikozen en het knapperige van hele amandelen. Met dit prachtige gerecht steelt u gegarandeerd de show en het is ook nog eens heel eenvoudig om te maken.
INGREDIЁNTEN
  • Vlees
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

  • 800 g lamsfilet, gesneden in stukken van 2,5 cm dik
  • Een paar flinke saffraandraadjes van de beste kwaliteit
  • 150 g gedroogde abrikozen
  • 75 g geblancheerde hele amandelen
  • 2 kleine of 1 grote ui, grof gesnipperd
  • 1 volle theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 1/2 theelepel kurkumapoeder
  • 2 eetlepels heldere honing
  • Een flinke scheut citroensap
  • Plantaardige olie
  • Maldon-zeezoutvlokken naar smaak
  • Vers gekookt water
  • 1/2 klein pakje platte peterselie, grof gehakt inclusief de steeltjes
  • Bereidingswijze

  • 1
    Giet genoeg olie op de bodem van de tajine om het hele oppervlak te bedekken en verwarm het zachtjes op een laag tot middelhoog vuur. Voeg de uien toe en bak ze tot de randen een beetje bruin beginnen te worden.
  • 2
    Voeg het lamsvlees toe en roer het vlees door de uien, zodat het vlees in beweging blijft en het mooi bruin wordt maar niet stooft. Verkruimel de saffraandraadjes erdoorheen en roer door het vlees tot het de saffraankleur krijgt.
  • 3
    Voeg de kruiden toe en roer. Zorg ervoor dat het vlees goed bedekt wordt. Voeg dan de honing toe en roer nogmaals goed door. Giet net genoeg water uit een kokende pan, fluitketel of waterkoker om de ingrediënten onder te dompelen. Voeg het citroensap toe, zet het vuur laag en laat 1 uur en 30 minuten sudderen, af en toe goed doorroeren.
  • 4
    Nadat de eerste kooktijd is verstreken, voegt u de abrikozen toe, roert u de ingrediënten goed door elkaar en laat u ze nog minstens 30 minuten koken voordat u ze serveert, bestrooid met amandelen en verse peterselie.
  • 5
    Serveer met couscous, rijst of platbrood.
  • 6
    Tips van de kok
  • 7
    Lekker met rijst, couscous, bulgur of brood. En varkensschouder werkt ook goed als vervanger voor lamsvlees.