- Groenten
Ingrediёnten
- 750 g paarse truffelaardappelen
- 2 pastinaken
- 2 medium rode uien
- 150 g knolselderij
- 3-4 eetlepels olijfolie
- 125 g bacon/spek in blokjes gesneden
- 2 takjes tijm en 2 takjes marjolein, fijngehakt
- 1,2 l groente- of kippenbouillon
- 150 g crème fraiche of zure room
- Zout en zwarte peper naar smaak
- 1-2 el witte balsamico
- Snufje suiker (optioneel)
- 1 el olijfolie of plantaardige olie
- 150 g porcini-champignons, in fijne plakjes gesneden
- 150 g sjalotjes, fijn gesneden
- Kruiden ter decoratie
-
Bereidingswijze
-
1Schil de truffelaardappel, pastinaak, rode ui en knolselderij schillen en snijd ze in ongeveer gelijke dominosteentjes. Verhit een deel van de olie in een grote pan en bak hierin 75 g van de bacon. Fruit de pastinaak, rode ui en knolselderij goed aan. Voeg de aardappel en de verse kruiden toe en bak deze kort mee. Voeg dan de bouillon toe en breng dit aan de kook. Laat het geheel 30 minuten sudderen op een laag vuur. Breng het op smaak met zout en peper. Pureer wanneer alles goed gaar is de soep en haal deze door een fijne zeef. Lepel de crème fraiche door de massa en voeg zo nodig extra bouillon toe of laat het geheel inkoken naar een gewenste dikte. Proef de soep en breng deze eventueel op smaak met zout, peper, een snufje suiker of een scheutje azijn. Verhit in een andere pan de rest van de olie en fruit de sjalotjes en champignons aan. Schenk de soep uit in kommetjes en garneer deze met de champignons en kruiden.