- Noten & Zaden
Ingrediёnten
- 1 grote rijpe ananas
- 300 ml amandelmelk, ongezoet
- 150 g lavendelhoning
- 1 biologische sinaasappel
- 30 g lavendelhoning
- 1⁄4 bosje munt
- 40 g suiker
- 1 eetlepel poedersuiker
- Een beetje margarine
- 25 g amandelvlokken
- 40 g suiker
- 1 eetlepel honing
- 1,5 eetlepel water
- 1 klein snufje zout
-
Bereidingswijze
-
1Schil de ananas en verwijder de harde kern. Snijd een vierde van de ananas in vier dunne plakjes, dek de plakjes af en leg ze opzij. Snijd de resterende ananas (ongeveer 700 g) in blokjes en vries in voor 4 uur.
-
2Koel de amandelmelk goed. Blend de bevroren ananasblokjes, amandelmelk en honing fijn in een keukenmachine en giet ze in de Le Creuset kleine Cakevorm Vries het ijs 1 uur in.
-
3Pers de sinaasappel uit om de saus te maken. Giet de honing met het sinaasappelsap in een kleine steelpan, verhit en laat het vocht licht verdampen.
-
4Leg een paar muntblaadjes opzij voor garnering. Mix de suiker fijn met de resterende muntblaadjes of plet ze in een vijzel. Bestuif de ananasschijfjes met poedersuiker. Bak 1-2 minuten in margarine aan beide zijden in een grillpan.
-
5Laat het ijs ondertussen ongeveer 5 minuten ontdooien. Snijd één dikke plak af en snijd deze diagonaal doormidden. Bedek het resterende ijs en zet het terug in de vriezer. Leg de gegrilde ananasschijfjes op de borden met ijs er bovenop. Breek voor het serveren de brosse amandelschotsen in stukjes.
-
6Besprenkel met muntsuiker, giet over elk stuk ijs een beetje honingsaus, garneer met de amandelschotsen en resterende munt en serveer onmiddellijk.
-
7Om de amandelschotsen te maken, verwarm een Le Creuset 28 cm Signature geëmailleerd gietijzer Braadpan zonder vet en rooster de amandelvlokken tot ze goudbruin zijn.
-
8Leg ze op een bord en smelt de suiker met de honing en het water in de pan. Als het suikermengsel goudbruin wordt, voeg de amandelvlokken toe.
-
9Meng alles door elkaar en spreid het mengsel dun uit over bakpapier om af te koelen. Breek de amandelschotsen in stukjes voor het serveren.
-
10Kooktips:
-
11De amandelschotsen kunnen dagen van tevoren worden bereid.
-
12Dit dessert gebruikt amandelmelk en is geschikt voor mensen met lactose-intolerantie.