Mince pie met cranberries, vijgen en appels

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Gemiddeld Gemiddeld
BEREIDINGSTIJD
Minder dan 1 uur Minder dan 1 uur
PORTIES
+10 +10
Mince pie met cranberries, vijgen en appels
Dit taartje wordt ook wel christmaspie genoemd en is een typische Britse lekkernijen. Deze vegetarische variant is prefect om in de kerststemming te komen. Pak ze leuk in met bakpapier en een kerst strik om weg te geven aan vrienden, familie of buren.
INGREDIЁNTEN
  • Fruit
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

Voor het zanddeeg:
  • 375 g tarwebloem
  • 1 tl zout
  • 1 el basterdsuiker
  • 225 g koude boter, in blokjes
  • 1 ½ tl witte wijnazijn
  • 3 el ijskoud water
Het zanddeeg moet een nacht in de koelkast rusten.
Voor de vulling:
  • 125 g gedroogde appel|100 g gedroogde vijgen, gesneden
  • 120 g gedroogde cranberries
  • 120 g zachte gedroogde abrikozen
  • 60 ml witte wijnazijn
  • 60 g bruine suiker
  • 40 g gezouten boter
  • 2 à 3 el sherry of bourbon naar smaak, indien gewenst
  • 2 tl gemalen kaneel
  • 1 tl gemalen nootmuskaat
  • 125 ml water
Om te bestrooien:
  • Basterdsuiker of poedersuiker
Om te garneren:
  • 30 g rauwe pistachenoten, gepeld
  • 30 g pure chocolade, fijngesneden
  • Bereidingswijze

  • 1
    Doe alle droge ingrediënten voor het kruimeldeeg samen met de boter in een keukenmachine. Mix even zodat de boter en de bloem gemengd worden tot een kruimeldeeg.
  • 2
    Voeg de witte wijnazijn en het water toe en mix nog even gedurende enkele seconden tot er een deeg ontstaat. Haal het deeg uit de keukenmachine en druk samen tot een platte schijf. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat het minstens een uur in de koelkast rusten. Het deeg kan ook met de hand bereid worden.
  • 3
    Doe alle ingrediënten voor de vulling in een steelpan van 18 cm en zet op een zacht vuur tot de boter gesmolten is en de suiker is opgelost. Laat 8 à 10 minuten sudderen tot het fruit zacht geworden is. Pureer het mengsel tot een glad geheel.
  • 4
    Verdeel het deeg in 4 om de pasteitjes te maken, bewaar 3 porties in de koelkast. Rol het eerste stuk uit tussen twee stukken bakpapier of vershoudfolie tot een dikte van ½ cm. Druk uit het deeg 12 cirkels van 7 cm en leg ze in de bakvorm voor 12 minimuffins en druk het deeg goed aan. Zorg dat het deeg niet uitsteekt en snijd overtollig deeg weg, gooi dit niet weg, maar bewaar het. Zet de bakvorm ongeveer 10 minuten in de koelkast, zodat het deeg kan opstijven. Rol een volgende portie deeg uit en snijd hier rondjes van 6 cm uit, of maak het nog feestelijker met een stervorm. Bekleed een bord met vershoudfolie en leg hier de deksels op, dek dit af met nog een laag vershoudfolie en laat het deeg opstijven in die koelkast. De rest van het deeg kan gebruikt worden voor nog eens 12 minche pies.
  • 5
    Roer de fruitvulling wat los en voeg indien nodig 1 à 2 eetlepels warm water toe, zodat de vulling vochtig maar niet nat wordt.
  • 6
    Vul ieder gekoeld deegbakje met een volle theelepel fruitvulling. Druk er enkele pistachenoten en wat pure chocolade in naar smaak. Leg de dekseltjes op de taartjes en druk de randen zacht aan. Zet de minche pies nog eens 10 minuten in de koelkast.
  • 7
    Strooi wat basterdsuiker over ieder taartje en bak ze in een voorverwarmde oven op 180 °C/ 160 °C heteluchtoven/ gasoven stand 4 gedurende 25 à 30 minuten, tot ze goudbruin zien. Laat ze gedurende 10 à 15 minuten in de vorm afkoelen.
  • 8
    Dien de minche pies warm of bij kamertemperatuur op met wat poedersuiker en advocaat of slagroom erbij. Bon Appétit!