- Fruit
Ingrediёnten
- 375 g tarwebloem
- 1 tl zout
- 1 el basterdsuiker
- 225 g koude boter, in blokjes
- 1 ½ tl witte wijnazijn
- 3 el ijskoud water
- 125 g gedroogde appel|100 g gedroogde vijgen, gesneden
- 120 g gedroogde cranberries
- 120 g zachte gedroogde abrikozen
- 60 ml witte wijnazijn
- 60 g bruine suiker
- 40 g gezouten boter
- 2 à 3 el sherry of bourbon naar smaak, indien gewenst
- 2 tl gemalen kaneel
- 1 tl gemalen nootmuskaat
- 125 ml water
- Basterdsuiker of poedersuiker
- 30 g rauwe pistachenoten, gepeld
- 30 g pure chocolade, fijngesneden
-
Bereidingswijze
-
1Doe alle droge ingrediënten voor het kruimeldeeg samen met de boter in een keukenmachine. Mix even zodat de boter en de bloem gemengd worden tot een kruimeldeeg.
-
2Voeg de witte wijnazijn en het water toe en mix nog even gedurende enkele seconden tot er een deeg ontstaat. Haal het deeg uit de keukenmachine en druk samen tot een platte schijf. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat het minstens een uur in de koelkast rusten. Het deeg kan ook met de hand bereid worden.
-
3Doe alle ingrediënten voor de vulling in een steelpan van 18 cm en zet op een zacht vuur tot de boter gesmolten is en de suiker is opgelost. Laat 8 à 10 minuten sudderen tot het fruit zacht geworden is. Pureer het mengsel tot een glad geheel.
-
4Verdeel het deeg in 4 om de pasteitjes te maken, bewaar 3 porties in de koelkast. Rol het eerste stuk uit tussen twee stukken bakpapier of vershoudfolie tot een dikte van ½ cm. Druk uit het deeg 12 cirkels van 7 cm en leg ze in de bakvorm voor 12 minimuffins en druk het deeg goed aan. Zorg dat het deeg niet uitsteekt en snijd overtollig deeg weg, gooi dit niet weg, maar bewaar het. Zet de bakvorm ongeveer 10 minuten in de koelkast, zodat het deeg kan opstijven. Rol een volgende portie deeg uit en snijd hier rondjes van 6 cm uit, of maak het nog feestelijker met een stervorm. Bekleed een bord met vershoudfolie en leg hier de deksels op, dek dit af met nog een laag vershoudfolie en laat het deeg opstijven in die koelkast. De rest van het deeg kan gebruikt worden voor nog eens 12 minche pies.
-
5Roer de fruitvulling wat los en voeg indien nodig 1 à 2 eetlepels warm water toe, zodat de vulling vochtig maar niet nat wordt.
-
6Vul ieder gekoeld deegbakje met een volle theelepel fruitvulling. Druk er enkele pistachenoten en wat pure chocolade in naar smaak. Leg de dekseltjes op de taartjes en druk de randen zacht aan. Zet de minche pies nog eens 10 minuten in de koelkast.
-
7Strooi wat basterdsuiker over ieder taartje en bak ze in een voorverwarmde oven op 180 °C/ 160 °C heteluchtoven/ gasoven stand 4 gedurende 25 à 30 minuten, tot ze goudbruin zien. Laat ze gedurende 10 à 15 minuten in de vorm afkoelen.
-
8Dien de minche pies warm of bij kamertemperatuur op met wat poedersuiker en advocaat of slagroom erbij. Bon Appétit!