- Vlees
Ingrediёnten
- Een scheutje olie
- 350 g gerookt buikspek (ontbijtspek of pancetta), gesneden in blokjes van 2-3 cm
- 1,2-1,5 kg verse procureur (varkensschouder), zonder vel, ontbeend en gerold
- 2 preien, doormidden gesneden en in stukjes gesneden
- 2 teentjes knoflook, gepeld en in fijne schijfjes gesneden
- 2 laurierblaadjes
- 2–3 takjes rozemarijn
- 2–3 takjes tijm
- 2 el tarwebloem
- 450 ml cider
- 450 ml varkens-, kippen- of groentebouillon
- Een blokje boter
- 250 g kastanjechampignons, in dikke schijven gesneden
- 200 ml slagroom
- Een klein bosje peterselie
- Zout en versgemalen zwarte peper
-
Bereidingswijze
-
1Warm de oven voor op 150 °C/ 130 °C heteluchtoven/ gasoven stand 2.
-
2Begin met het opwarmen van de olie in de ovale stoofpan op middelmatig vuur. Voeg de blokjes gerookt buikspek toe en bak het vlees gedurende 6–8 minuten, of tot het goed aangebakken en goudbruin ziet aan alle kanten. Door het vlees zachtjes te bakken kan het heerlijk aromatische vet uit het vlees smelten zonder dat alles te donker gebakken wordt. De gietijzeren braadpan van Le Creuset zijn hier ideaal voor omdat ze hitte goed gelijkmatige verdelen.
-
3Haal de bruingebakken stukken buikspek uit de pan met een spatel of schuimspaan. Plaats nu de varkensschouder in de braadpan.
-
4Kruid het vlees aan alle kanten met peper en zout, bak het vervolgens zachtjes aan langs alle kanten tot het varkensvlees goudbruin ziet en heerlijk ruikt. Leg de aangebakken varkensschouder bij het buikspek.
-
5Doe nu de prei in dezelfde stoofpan, samen met de gesneden knoflook, alle verse kruiden. Bak de prei gedurende ongeveer 10 minuten en roer af en toe. Voeg dan de bloem toe en bak nog 3–4 minuten. Voeg dan de cider en de bouillon toe en breng zachtjes aan de kook.
-
6Doe het aangebakken varkensvlees en het buikspek in de stoofpan en meng zachtjes alles door elkaar. Plaats nu de deksel erop en zet gedurende 2 uur in de oven.
-
7Zet ondertussen een grote pan op middelmatig vuur en voeg de boter toe. Voeg de champignons toe wanneer de boter schuimt en breng op smaak met peper en zout. Sauteer de champignons gedurende 6–8 minuten tot ze gebakken zijn. Roer ze regelmatig om.
-
8Haal de braadpan na 2 uur uit de oven en voeg de gebakken champignons en de slagroom toe en roer goed. Zet de stoofpan nog 15 minuten in de oven zonder deksel.
-
9Garneer met gesneden peterselie toe, breng indien nodig op smaak met een beetje peper en zout en serveer de procureur met een salade of een lekker stuk brood. Bon Appétit