Scandinavische Rijstepap - "Risengrød"

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Eenvoudig Eenvoudig
BEREIDINGSTIJD
Meer dan 2 uur Meer dan 2 uur
PORTIES
4-6 4-6
Scandinavische Rijstepap - "Risengrød"
Rijstepap wordt sinds de 19e eeuw al traditioneel gegeten in de Scandinavische landen, vooral tijdens de kerstperiode. Dit recept beschrijft een typisch Scandinavische manier om rijstepap te bereiden, met weinig energieverbruik want de rijstepap wordt "in bed gekookt". Rijstepap wordt meestal gegeten voor het kerstdiner. Het is heel voedzaam en stilt de eerste grote honger. De ingrediënten en bereidingen die daarop volgen, zoals vlees en vis, worden daarom slechts met mate gegeten. Dit was een slimme manier voor de Scandinaviërs om de kosten voor een dergelijk feest zo laag mogelijk te houden. De Deense koninklijke familie volgt tot op vandaag nog steeds deze traditie. Een ander Scandinavische kersttraditie bestaat uit het klaarzetten van een kom rijstepap voor de "nissen" (elfjes). De kom werd klaargezet op de zolder voor de nissen en volgens de legende halen de nissen die geen rijstepap krijgen allerlei streken uit met de bewoners van het huis.
INGREDIЁNTEN
  • Rijst & Granen
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

Voor de rijstepap:
  • 1,5 l melk
  • 250 g dessertrijst
  • een snufje zout
Om te garneren:
  • Kaneel
  • Boter
  • Bereidingswijze

  • 1
    Breng de melk aan de kook in een geëmailleerde braadpan. Warm de melk langzaam op want hij brandt gemakkelijk aan.
  • 2
    Voeg de rijst toe en laat gedurende 5 minuten al roerend koken.
  • 3
    Haal van het vuur, zet het deksel op de braadpan en bind er een grote handdoek rond. Zet de braadpan in bed onder het donsdeken. Laat de rijstepap enkele uren staan tot hij de gewenste zachtheid heeft bereikt.
  • 4
    Breng voor het serveren de rijstepap opnieuw aan de kook en voeg naar smaak wat zout toe. Serveer de rijstepap in kleine kommetjes met wat kaneel erop gestrooid en een stukje boter in het midden. Bon Appétit!
 
• If using the duvet method, make sure you first use a thick towel before covering with a duvet. Move the casserole slowly to avoid any spilling and be prepared for a little evaporated water on the lid of the casserole - you don’t want your bedding getting wet.
• As an alternative to cinnamon sugar, maple syrup is great stirred into this recipe.
• For a more decadent version, swap 500ml of milk for cream and add a sprinkle of nutmeg.
 
 
Le Creuset