- Groenten
Ingrediёnten
- 2 el (30 ml) olijfolie
- 1 bruine ui, in kleine blokjes
- 2 middelgrote preien, afgespoeld en in ringetjes
- 500 g gemengde paddenstoelen, snijd de grotere in kleine en gelijke stukjes
- 2 teentjes knoflook, zeer fijn gesneden
- 4 wortels, geschrapt en in blokjes
- 2 stengels selderij, in blokjes
- 3 takjes tijm
- 1 takje rozemarijn, alleen de blaadjes en grof gesneden
- Zout en versgemalen zwarte peper
- 2 el (30 ml) tomatenpasta
- 125 ml rode wijn
- 500 ml groentebouillon
- 400 g tomaten uit blik, in stukjes
- 120 g bruine linzen, afgegoten en afgespoeld
- 400 g zwarte oogbonen uit blik, afgegoten en afgespoeld
- 500 g kruimige aardappels, geschild en in grote stukken gesneden
- 500 g witte zoete aardappels, geschild en in grote stukken gesneden
- 40 g gezouten boter
- 125 ml volle melk, opgewarmd
- 120 g gruyèrekaas, fijngeraspt
- Zout en zwarte peper naar smaak
- Bladpeterselie en bieslook, fijngesneden
-
Bereidingswijze
-
1Verhit 1 eetlepel olijfolie in een ronde braadpan van 24 cm uit de Signature Collection van Le Creuset. Voeg de uien en de prei toe. Zet de pan op middelhoog vuur en bak tot ze zacht zijn. Dit duurt ongeveer 6 tot 8 minuten. Zet het vuur hoog en voeg dan de paddenstoelen toe. Bak tot de paddenstoelen zijn geslonken en een goudbruine kleur hebben gekregen. Roer de knoflook erdoor en bak 1 minuut.
-
2Voeg de wortels, selderij, tijm en rozemarijn toe. Breng licht op smaak met zout en zwarte peper. Bak een paar minuten tot alles zacht wordt. Voeg dan de tomatenpasta toe. Blus af met de wijn en laat het vocht voor de helft verdampen. Voeg de bouillon, tomaten en linzen toe. Leg de deksel er half op en laat 40 tot 45 minuten pruttelen. Roer de bonen en peterselie erdoor.
-
3Kook de aardappels in water met een beetje zout tot ze gaar zijn. Giet af, stamp ze fijn en voeg de boter, melk en kaas toe. Breng op smaak met zout en zwarte peper.
-
4Verdeel de vulling over zes soepkommen van Le Creuset. Spuit of schep over de aardappelpuree. Verwarm de oven voor op 200°C en bak het gerecht tot het goed warm is en een goudbruin laagje heeft. Dat duurt ongeveer 30 minuten. Strooi de bieslook erover.