- Groenten
Ingrediёnten
- 700 g bloemkool, in roosjes gesneden
- 250 g knolrapen, geschild en in hapklare stukjes gesneden
- 450 g pastinaak, geschild en in dunne plakjes gesneden (2-3)
- Olijfolie
- Zout
- 10 g takjes tijm
- 1,5 l groentebouillon
- 250 ml schenkroom
- 1 bol knoflook, door de helft gesneden
-
Bereidingswijze
-
1Verwarm de oven voor op 180°C / 160°C hete lucht / gas op stand 4.
-
2Plaats de bloemkool en rapen in een Le Creuset RVS rechthoekige braadslede van 35 cm en besprenkel royaal met olijfolie. Breng op smaak met zout en strooi de tijmstelen erover. Bewaar één steel voor het garneren. Dek af met aluminiumfolie en rooster 1 uur in de oven. Verwijder de aluminiumfolie en rooster nog eens 30 minuten. Zorg ervoor dat de groenten goed gaar zijn zonder overmatig bruin worden.
-
3Snijd de pastinaak in dunne plakjes met een dunschiller of mandoline. Verhit de plantaardige olie in een diepe pan. Gebruik een digitale kookthermometer en wacht tot de temperatuur 160°C aangeeft. Bak vervolgens de pastinaak in porties tot ze net goudbruin zijn. Haal ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Breng op smaak met zout en herhaal met de resterende pastinaak. Als je geen thermometer hebt, dompel je het handvat van een houten lepel of eetstokje in de olie. Als hij constant borrelt, is de olie heet genoeg.
-
4Doe de groenten in een grote braadpan en voeg de groentebouillon toe. Zet op een middelhoog vuur en breng aan de kook. Voeg de room toe en bewaar een kleine hoeveelheid voor het garneren. Haal de soep van het vuur en meng in porties terwijl de soep nog heet is. Pureer tot de soep superglad is en giet door een fijne zeef voor de ultieme fluweelzachte soeptextuur. Garneer met room, knapperige pastinaakchips, olijfolie en tijm.