
INGREDIЁNTEN
- Groenten
Ingrediёnten
Bereidingswijze
Ingrediёnten
- 1 el boter, voor het bereiden van de schotel
- 1,5 kg Idaho-aardappelen
- 3 tl zout, afzonderlijk gehouden
- 1 el olijfolie
- 1 el truffelolie, plus meer om te besprenkelen
- 2 gele uien, gesneden
- 120 ml kippenbouillon
- 350 ml dubbele room
- 1 bosje tijm, met een paar takjes voor garnering
- 2 laurierblaadjes
- 300 gram geraspte Gruyère-kaas
- 50 gram crème fraîche
- Zout en peper naar smaak
- Gehakte bieslook en tijmblaadjes voor garnering
- Zeezoutvlokken voor de afwerking
-
Bereidingswijze
-
1Verwarm de oven tot 200 °C. Spuit de binnenkant van een campagnard van 3,5 liter met boter of kookspray. Snijd de aardappelen met een scherp mes of mandoline in dunne plakjes van ongeveer 3 mm dik. Rangschik de aardappelschijfjes, licht overlappend, in cirkels op de bodem van de campagnard, en voeg 1⁄4 theelepel zout toe tussen elke laag.
-
2Doe de olijf- en truffelolie in een middelgrote skillet en verhit op middelhoog vuur. Voeg de uien en 1 theelepel zout toe en bak ze gedurende 20-30 minuten tot ze goudbruin en gekarameliseerd zijn. Voeg de kippenbouillon toe om de pan te deglaceren en voeg vervolgens de room, tijm en laurierblaadjes toe. Laat het geheel sudderen tot het licht ingedikt is, ongeveer 5-6 minuten. Verwijder de tijm en laurierblaadjes en voeg 3/4e van de Gruyère-kaas toe, blijf roeren tot het gesmolten en opgenomen is. Haal het mengsel van het vuur en laat het iets afkoelen. Roer de crème fraîche erdoor en breng het op smaak met zout en peper.
-
3Giet het roommengsel over de aardappelen en bestrooi het met de resterende Gruyère-kaas. Breng op smaak met zout en peper en leg de gekarameliseerde uien er gelijkmatig overheen. Bak het geheel tot het goudbruin is en zacht in het midden wanneer het met een mes wordt doorboord, ongeveer 45 minuten tot een uur. Laat de gratin ongeveer 15 minuten afkoelen voordat u het serveert. Garneer met tijmblaadjes, bieslook en zeezoutvlokken en besprenkel met wat extra truffelolie voor extra smaak.