Witte chocolade-citroenmousse met een verborgen bessenhart en bessencompote

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Eenvoudig Eenvoudig
VOORBEREIDINGSTIJD
Binnen 30 minuten Binnen 30 minuten
BEREIDINGSTIJD
Binnen 30 minuten Binnen 30 minuten
PORTIES
4-6 4-6
Witte chocolade-citroenmousse met een verborgen bessenhart en bessencompote
Deze elegante traktatie bestaat uit een heerlijke witte chocolademousse doordrenkt met frisse citroen, met een verrukkelijk verborgen bessenvulling. Bekroond met gekonfijte bessen voor een vleugje kleur en zoetheid.
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

Voor de bessencompote
  • 200 g gemengde bevroren bessen
  • Sap van 1 citroen
  • 1 el bruine suiker
Voor de mousse
  • 300 g witte chocoladedruppels of fijngehakte chocolade
  • 90 ml en 375 ml room
  • 3 el kristalsuiker
  • Zeste van 1 citroen
  • 3 eidooiers van vrije-uitloopeieren (bewaar 1 eiwit voor de gekonfijte bessen)
  • 1 tl vanillepasta
  • Snufje zout
Voor de gekonfijte bessen
  • 100 g kristalsuiker
  • 1 eiwit van vrije-uitloopeieren (bewaard van de eidooiers)
  • Diverse bessen en kruiden naar keuze
  • Bereidingswijze

  • 1
    Om de bessencompote te maken: Meng alle ingrediënten in een kleine steelpan en roer. Breng het geheel 5-10 minuten aan de kook tot het iets dikker wordt. Haal van het vuur en meng tot het net glad is. Zet in de koelkast om volledig af te koelen voor gebruik.
  • 2
    Om de mousse te maken: Smelt 90 ml room en de chocolade op een laag vuur. Voeg vanille en de zeste van 1 citroen toe. Klop de eidooiers en de suiker samen tot een licht en luchtig mengsel. Vermeng de warme chocolademelk en room geleidelijk met de opgeklopte eidooier tot één geheel ontstaat. Klop de resterende room (375 ml) tot er zachte pieken ontstaan. Voeg een beetje room toe aan het chocolademengsel en klop het tot één geheel ontstaat. Vouw de resterende room in twee porties tot een gladde massa (vermijd overmatig mengen).
  • 3
    Vul elke Le Creuset Stapelbare Ramekin met rechte wand tot halverwege met het moussemengsel. Plaats een volle eetlepel van de afgekoelde compote in het hart van elke mousse. Bedek vervolgens met de resterende mousse. Zet een nacht in de koelkast om op te stijven.
  • 4
    Om de gekonfijte bessen te maken: Bekleed een bakvorm met bakpapier. Klop het eiwit lichtjes op. Doe de suiker in een aparte kom. Breng met een kwast een dunne laag eiwit aan op het oppervlak van de bessen. Bestrijk de bessen vervolgens onmiddellijk met suiker. Plaats de gesuikerde bessen en kruiden op de met bakpapier beklede bakvorm en herhaal het proces met de resterende bessen en kruiden. Laat de gesuikerde bessen en kruiden op een warme plek in de keuken onafgedekt drogen. Zodra ze droog zijn, bewaar je ze in een luchtdichte container tot je ze wilt gebruiken. Bewaar ze bij voorkeur niet in de koelkast.
 
De gekonfijte bessen kunnen maximaal twee dagen in een luchtdichte container worden bewaard.
Serveer de mousse met wat zandkoekcrumble erbij voor extra textuur en knapperigheid.
 
 
Le Creuset