- Eieren
Ingrediёnten
- 500g bloem
- 2 zakje bakkersgist
- 80g fijne kristalsuiker
- 6 eieren
- 150 g boter
- 8g zout
- 250g suikeramandelen in stukjes
- 1 eetlepel rozenwater
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 30cm boterhampapier
-
Bereidingswijze
-
1Snijd de boter in kleine blokjes. Laat ze 30 minuten op kamertemperatuur rusten.
-
2Los de bakkersgist op in een half glas water. Doe de bloem, de suiker en het zout in een schaal. Maak een kuiltje waarin u de eieren giet en vervolgens de opgeloste bakkersgist. Kneed alles met de hand totdat alle ingrediënten goed onder elkaar gemengd zijn. Voeg de stukjes suikeramandel en de eetlepel rozenwater toe.Kneed opnieuw 5 minuten. Voeg dan de blokjes boter toe. Kneed een laatste keer totdat de boter volledig met de rest vermengd is.
-
3Laat vervolgens het briochedeeg 2 uur op kamertemperatuur rusten, beschut tegen tocht. Dek de schaal af met plastic folie zodat hij hermetisch afgesloten is.
-
4Plaats de stoofpan omgekeerd op het aanrecht en leg dan het vel boterhampapier op de bodem van de stoofpan. Neem met behulp van een potlood de omtrek van de bodem van de stoofpan over.Knip de getekende cirkel uit. Draai de stoofpan terug om en giet er de zonnebloemolie in. Verdeel met behulp van wat keukenpapier de olie over de wanden en de bodem van de stoofpan. Neem het teveel aan olie weg en plaats dan de cirkel van boterhampapier op de bodem zodat hij blijft kleven.
-
5Sla na 2 uur het deeg naar beneden om de lucht eruit te laten. Doe het deeg in de stoofpan en laat het opnieuw 45 minuten afgedekt rusten.Verwarm uw oven voor op 160°. Zet de stoofpan na de 45 minuten rusttijd zonder deze te openen in de oven. Laat 15 minuten bakken op 160°. Verhoog dan de temperatuur van uw oven tot 190° en laat opnieuw 40 minuten bakken.
-
6Laat enkele minuten afkoelen, haal de nog lauwe brioche uit de pan en dien op.