- Bloem
Ingrediёnten
- 300 g bloem (+ extra om te kneden)
- 10 ml zout
- 2 ml suiker
- 20 ml gesmolten boter
- 10 gram instant gist
- 250 ml lauw water
- Boter, bloem of eistrijksel
- Sesamzaad of maanzaad
-
Bereidingswijze
-
1Doe de bloem, het zout, de suiker, de boter en de gist in de kom van een elektrische mixer. Mix met een deeghaak. Voeg voldoende lauw water toe om een zacht, plakkerig deeg te vormen.
-
2Kneed het deeg ten minste 10 minuten lang tot een glad, zacht deeg (niet droog en strak).
-
3Dek af met een vochtige doek en laat op een warme plaats staan tot het deeg in volume is verdubbeld. Dit duurt ongeveer 30-45 minuten.
-
4Verwarm de oven voor op 250 °C (230 °C hetelucht). Bestrijk de bodem en randen van de Le Creuset Broodpan met boter.
-
5Rol het deeg uit en zorg ervoor dat alle lucht eruit is geduwd. Verdeel het deeg in porties van 60 g en vorm er met geoliede handen rolletjes van. Leg de broodjes in de bodem van de Broodpan, dek af met het deksel en laat op een warme plaats rijzen tot ze in volume verdubbeld zijn. Dit zou ongeveer 20 minuten moeten duren.
-
6Garneer de broodjes voorzichtig naar wens:
-
7Bestrijk met boter of losgeklopt ei en bestrooi met zaadjes of zeezout
-
8OF bestrooi met bloem en maak een inkeping
-
9Verlaag de temperatuur van de oven tot 200 °C (190 °C hetelucht) en plaats de Broodpan erin om te bakken. Bak gedurende 15 minuten, verwijder dan het deksel en laat nog 10-20 minuten bakken tot ze bruin zijn.