Appelgalette met Gember en Honing

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Gemiddeld Gemiddeld
VOORBEREIDINGSTIJD
Minder dan 1 uur Minder dan 1 uur
BEREIDINGSTIJD
Binnen 2 uur Binnen 2 uur
PORTIES
6-8 6-8
Appelgalette met Gember en Honing
Dit Frans geïnspireerde dessert wordt bereid in de campagnard en is een kruising tussen een taart en een vlaai. De campagnard wordt bekleed met boterig deeg en gevuld met zoete amandel, gember, vers fruit en honingglazuur. Het deeg dat boven de rand uitsteekt, wordt teruggevouwen over de vulling en afgewerkt met een suikerkorstje alvorens te bakken.
INGREDIЁNTEN
  • Fruit
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

Voor het deeg:
  • 225 g gewone bloem + extra om uit te rollen
  • Snufje zout
  • 125 g boter, gekoeld en in kleine blokjes gesneden
  • 2 el basterdsuiker
  • 2 ½ el koud water
Voor de vulling:
  • 4 grote of 5 kleine krokante dessertappels
  • 140 g gemalen amandelen
  • 55 g donkere rietsuiker + 1 el extra om te bestrooien
  • 100 g gekonfijte gember op siroop, uitgelekt en in fijne blokjes
  • 2 el vloeibare honing
  • 3 el citroensap
  • 2½ el gesmolten boter
  • 2 à 3 el siroop van gekonfijte gember om te glaceren
  • Bereidingswijze

  • 1
    Verwarm de oven voor op: 190°C/ Hetelucht 170°C/ 375°F/ Gasstand 5,
  • 2
    Maak het deeg: zeef de bloem en het zout in een kom, voeg de gekoelde blokjes boter toe en bewerk met de vingertoppen tot een kruimeldeeg. Roer de suiker erdoor, voeg het water toe en kneed tot een deegbal met behulp van een spatel. Wikkel in vershoudfolie en laat gedurende 1 uur op een koele plaats rusten.
  • 3
    Schil de appels, snij in partjes en verwijder de klokhuizen. Snij ieder partje in 3 of 4 sneetjes. Besprenkel de appels met 2 à 3 koffielepels citroensap zodat ze niet bruin worden.
  • 4
    Rol het deeg heel dun uit op een met bloem bestrooid werkvlak tot een cirkel van 38 cm diameter.
  • 5
    Smeer de basis van de campagnard in met een beetje gesmolten boter en leg het uitgerolde deeg op de bodem van de braadpan en laat het langs de zijkanten tot boven de rand.
  • 6
    Meng de gemalen amandelen, de donkere rietsuiker en de gehakte gekonfijte gember en schep over het deeg. Schik daar het gesneden fruit over in een mooi cirkelvormig patroon. Begin in het midden en werk verder naar buiten toe.
  • 7
    Meng de honing met het citroensap en strijk het fruit ermee in.
  • 8
    Maak de opstaande rand van het deeg nat met een beetje water en vouw het naar binnen. Druk het deeg aan daar waar het overlapt. Dit kan op 6 of 7 plaatsen gebeuren en geeft de taart een rustiek uitzicht.
  • 9
    Strijk het opgevouwen deeg in met de gesmolten boter en besprenkel met de extra lepel donkere rietsuiker.
  • 10
    Bak de galette in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 50 à 55 minuten tot ze goudbruin en krokant is. Bedek de taart losjes met aluminiumfolie zodra ze mooi bruin ziet.
  • 11
    Haal de galette uit de oven en bestrijk de appels met de siroop van gekonfijte gember. Dien warm op of op kamertemperatuur met vanille-custard, opgeklopte room, honingyoghurt of roomijs.
  • 12
    U kan ook ander fruit zoals abrikozen, pruimen, perziken, peren of een combinatie ervan gebruiken. Snij het fruit in twee en verwijder de stenen of het klokhuis. Laat het kleinere fruit in twee, snij het grotere fruit in schijfjes.
  • 13
    De basis van gemalen amandelen zorgt niet enkel voor een lekkere smaak maar absorbeert ook het sap van het fruit tijdens het bakken.
  • 14
    Tip - De achterkant van de Le Creuset siliconen spatel Pro is perfect om de ingrediënten te mengen. Het voorkomt dat het deeg te warm wordt en overwerkt, waardoor het deeg taai zou worden.
  • 15
    Kooktip - Weersta aan de verleiding om extra water toe te voegen om het deeg sneller te mengen. Het maakt het deeg plakkerig, taai en moeilijk te bewerken.
  • 16
    Tip – Aangezien geëmailleerd gietijzer bestand is tegen zuur kan u de omgekeerde deksel gebruiken om de appelen met het citroensap in te leggen tot u ze nodig heeft.
  • 17
    Producttip - Als u het deksel nog niet gebruikt hebt, kan u het ook als maatgids gebruiken: de deegschijf moet 4 cm groter zijn dan het deksel.
  • 18
    Kooktip - Gebruik een dunne deegrol zonder handvatten om het deeg dun en gelijkmatig uit te rollen. Druk de uiteinden bijeen tot een mooie cirkel.
  • 19
    Tip - Om zoet of verrijkt deeg gemakkelijk te laten loskomen volstaat het om de campagnard lichtjes met boter in te strijken of te besproeien met bakspray. Voor zout deeg is dit niet nodig, maar soms wordt het gedaan voor extra smaak.
  • 20
    Baktip - Als uw oven ongelijk bakt, draai de braadpan halverwege een kwartslag om zodat de taart gelijkmatig kan verder bakken.
  • 21
    Tips - Als u de taart uit de pan wil halen, laat hem eerst enkele minuten afkoelen in de braadpan. Zo kan hij eerst opstijven. Dit dessert kan in de braadpan opgediend worden: Het gietijzer houdt de warmte van de oven vast en zo blijft de taart warm voor het opdienen. Plaats het deksel op de braadpan om restjes te bewaren.