Brood uit een Braadpan

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Eenvoudig Eenvoudig
BEREIDINGSTIJD
Meer dan 2 uur Meer dan 2 uur
PORTIES
6-8 6-8
Brood uit een Braadpan
Maak thuis uw eigen professionele brood met dit eenvoudige recept. Onze gietijzeren braadpan zorgt voor een knapperige korst en gelijkmatig bakken dankzij de uitstekende warmtegeleiding.
INGREDIЁNTEN
  • Brood & Granen
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

  • 520 g bloem
  • 350 ml water
  • 1 tl actieve droge gist
  • Grof zeezout
  • Plantaardige olie of plantaardige oliespray
  • Olijfolie
  • Bereidingswijze

  • 1
    Meng de gewone bloem, het water, de gist en het zout in de kom van een keukenmachine met een deeghaak. Meng op middelhoge snelheid tot het deeg glad en elastisch is, 5 tot 10 minuten. Afhankelijk van de grootte van de kom, kan het nodig zijn om de mixer te stoppen en het deeg van de deeghaak te halen als het deeg zich niet goed ontwikkelt. Als het deeg glad is, snijdt u er een stuk af en rekt u het uit. Het deeg is voldoende gemengd als het doorzichtig wordt bij het uitrekken. Zo niet, ga dan door met mengen.
  • 2
    Verwijder de kom van de mixer en dek deze af met een deksel of plasticfolie. Laat het deeg 2 tot 4 uur rijzen totdat het in grootte is verdubbeld en niet terugveert wanneer u uw vinger erin duwt.
  • 3
    Rol het deeg op een werkoppervlak en kneed het om de lucht eruit te laten en de gist opnieuw te verdelen. Vorm het deeg tot een losse bal, bedek deze met een theedoek en laat 10 minuten staan zodat de gluten kunnen ontspannen.
  • 4
    Vorm het deeg tot een strakke bal – hoe strakker hoe beter – door het deeg tussen uw handpalmen op het werkoppervlak te rollen.
  • 5
    Bedek de bodem en zijkanten van een Le Creuset ronde gietijzeren braadpan van 24 cm met plantaardige olie. Plaats het deeg in het midden van de braadpan en leg het deksel erop. Laat het deeg weer 30 tot 60 minuten rijzen (korter als het erg warm en vochtig is, langer als het koud is).
  • 6
    Verwarm de oven voor op 230°C.
  • 7
    Wrijf een of meerdere eetlepels olijfolie voorzichtig uit over het deeg. Kerf het brood in met een scherp mes of scheermes, maak een X of een hashtag; hierdoor kan het deeg vrij uitzetten. Bestrooi het deeg met zout. Dek de braadpan af en plaats deze in de oven.
  • 8
    Haal na 30 minuten het deksel eraf, verlaag de oventemperatuur tot 190°C en ga door met bakken tot het brood mooi bruin en gaar is. Het brood moet ongeveer 90°C zijn van binnen wanneer het klaar is.
  • 9
    Laat het brood ten minste 30 minuten rusten op een rek, zodat de binnenkant door kan garen.