- Vlees
Ingrediёnten
- 4 grote geroosterde aardappelen
- Koolzaadolie voor diep bakken
- 2 beter leven ribeye steaks, op kamertemperatuur
- 100 g boter
- 4 takjes verse tijm
- 2 tenen knoflook
- 1 kleine witte of rode ui, fijngesneden
- 100 ml droge witte wijn
- Zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak
-
Bereidingswijze
-
1Snijd de ongeschilde aardappelen in rustieke frieten. Leg in een pan en dek af met koud water, breng op smaak met zout en breng aan de kook. Kook tot al dente maar niet te zacht zodat ze intact blijven. Giet af en dep ze droog.
-
2Vul een grote pan halverwege met koolzaadolie en verwarm tot 185°C. Bak de frietjes voorzichtig in delen om te voorkomen dat de olie overloopt. Haal ze met een lepel uit de pan en laat ze uitlekken op een paar vellen keukenpapier (de blancheerfase). Laat de olie weer op temperatuur komen en bak opnieuw tot de frietjes goudbruin en knapperig is. Haal de frieten uit de pan, laat uitlekken en breng op smaak met zout en peper en leg ze opzij in een warme oven totdat je klaar bent om te serveren.
-
3Haal de steak 20 minuten voor het koken uit de koelkast. Leg op een vel keukenpapier en dep droog. Breng het vlees op smaak met zout en zwarte peper.
-
4Verhit de Le Creuset 24 cm roestvrijstalen koekenpan op hoog vuur, besprenkel rijkelijk met olijfolie en schroei de steaks aan beide kanten dicht tot ze naar wens gaar zijn. Zodra de steak bijna gaar is, voeg de boter, tijm en knoflook toe, bestrijk royaal. Haal de steak van het vuur en leg deze opzij om te rusten.
-
5Voeg de uien op middelhoog vuur toe aan de hete pansappen en fruit tot ze net doorschijnend zijn. Verhoog de warmte, giet de wijn erin en laat indikken tot een mooie saus.
-
6Snijd de steak en leg deze op een serveerplateau, bedek met de gereduceerde saus uit de pan en serveer met de tweemaal gefrituurde frieten en een groene zomersalade.