Focaccia met citroen en tijm

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Gemiddeld Gemiddeld
VOORBEREIDINGSTIJD
Minder dan 2 uur Minder dan 2 uur
BEREIDINGSTIJD
Minder dan 1 uur Minder dan 1 uur
PORTIES
6-8 6-8
Focaccia met citroen en tijm
Een heerlijk Italiaans platbrood dat de aardse smaken van verse tijm combineert met de pittige helderheid van citroen. Het focacciadeeg is doordrenkt met olijfolie, waardoor een zacht kruim en een knapperige korst ontstaat. Gegarneerd met citroenzeste, tijmblaadjes en schilferig zeezout, is het een perfecte aanvulling op soepen, salades, of om zo van te genieten.
INGREDIЁNTEN
  • Brood & Granen
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

Voor de geïnfuseerde olijfolie
  • 250 ml olijfolie
  • 10 g verse tijm (geplukt)
  • 1 citroen, dun gesneden
Voor de Focaccia
  • 360 ml warm water
  • 8 g instant droge gist
  • 400 g patentbloem
  • 10 g fijn zout
  • 1 el verse tijm (geplukt)
  • Zeste van 1 citroen
  • Bereidingswijze

  • 1
    Om de geïnfuseerde olijfolie te maken: Plaats de olijfolie, 10 g tijm en gesneden citroen in een kleine steelpan op laag vuur. Laat 15 minuten sudderen en zet het dan opzij om af te koelen.
  • 2
    Om de Focaccia te maken: Plaats het warme water en de gist in een grote mengkom en klop het geheel om de gist op te lossen. Voeg de bloem toe, gevolgd door het zout, de geplukte tijm en de citroenzeste. Meng het met een spatel tot er een ruw deeg ontstaat. Bedek met een theedoek en plaats de kom 20 minuten op een warme plek in de keuken.
  • 3
    Maak je handen nat en vorm een komachtige vorm. Schep het deeg op en ‘gooi’ het terug, waarbij je deze actie herhaalt totdat er kleine belletjes ontstaan en het deeg er gladder uitziet. Doe dit ongeveer 2-3 minuten. Besprenkel het met 3 eetlepels geïnfuseerde olijfolie en dek het opnieuw en laat het wederom 20 minuten rusten.
  • 4
    Verwarm de oven voor op 250 °C/482 °F/ Gasstand 9. Kantel het deeg op je werkoppervlak en vouw het een paar keer over zichzelf heen. Smeer de Le Creuset Heritage ovenschaal van 26 cm in de kleur Thyme in met wat olijfolie en leg het deeg in de schaal. Spreid het deeg met je handen om het oppervlak van de ovenschaal te bedekken. Besprenkel het met 3 eetlepels geïnfundeerde olie en laat het nog eens 20 minuten onbedekt rijzen. Je zou nu kleine belletjes moeten zien die zich op het oppervlak van het deeg vormen. Gebruik je vingertoppen om voorzichtig kleine kuiltjes in het oppervlak van het deeg te maken en breng het op smaak met fijn zout.
  • 5
    Rangschik de citroenschijfjes uit de olijfolie bovenop het brood en besprenkel wat meer olie. Als je individuele minibroodjes maakt, verdeel het deeg dan in 8 porties en herhaal het proces zoals je dat zou doen voor een enkel brood. Bereid ze vervolgens in Le Creuset Ramekins.
  • 6
    Bak het brood 35 minuten tot het goudbruin is. Bak de minibroodjes gedurende 20-25 minuten. Laat het kort rusten en serveer het warm met de rest van de geïnfuseerde olie en balsamico-azijn.