
Traditioneel is “gløgg” een warme alcoholische wijndrank met spijzen die de Scandinaviërs al sinds de 16e eeuw drinken. Het is heel populair in de kerstperiode waar het geserveerd wordt voor gasten of gedronken wordt op kerstmarkten.
Ingrediёnten
Bereidingswijze
Ingrediёnten
- 100 g witte amandelen, grof gehakt
- 100 g cranberries
- 200 ml witte rum
- 1 fles witte wijn
- ½ fles witte port
- 1 sinaasappel, in sneetjes
- 3 cm gember, geschild en in dunne sneetjes
- ½ tl zwarte peperkorrels
- 1 tl kruidnagels
- 1 tl kardemompeulen
- 2 hele steranijs
- 2 kaneelstokjes
-
Bereidingswijze
-
1Laat de witte amandelen en de cranberries weken in de witte rum in een afgesloten bak gedurende minstens een uur, en liefst nog een hele nacht om goed in te trekken.
-
2Doe de witte wijn, de port, de sinaasappel, de gember en de kruiden in een braadpan en warm alles op een zacht tot middelhoog vuur voor gedurende 15 minuten. Zorg dat de bereiding niet kookt.
-
3Voeg de geweekte amandelen en cranberries bij de “gløgg” en nog wat extra rum naar smaak. Schep in glazen om te serveren.
-
4De “gløgg” is het lekkerst als u deze een dag van te voren maakt. Skål!
De resterende gløgg kan warm gehouden worden in de stoofpan. Zet het deksel erop en laat het op het vuur staan dat je uitzet. De restwarmte van het gietijzer zal de gløgg lekker warm houden.
