- Ei
Ingrediёnten
- Sap van 3 citroenen
- 100 g suiker
- 125 ml water
- 375 g boter, op kamertemperatuur
- 375 g fijne kristalsuiker
- Zeste van 3 citroenen
- 6 scharreleieren
- 420 g cakemeel
- 15 ml bakpoeder
- 90 ml melk
- 120 g eiwit op kamertemperatuur
- 300 g fijne kristalsuiker
- 400 g boter, op kamertemperatuur
- Zeste van 3 citroenen
-
Bereidingswijze
-
1Doe alle ingrediënten voor de citroensiroop in een steelpan en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat sudderen tot het mengsel een lichte siroopconsistentie heeft bereikt. Haal van het vuur en laat afkoelen.
-
2Om het beslag te maken, verwarm de oven voor op 160 °C/140 °C hete lucht/gas op stand 3.
-
3Vet een Hartvormige Springvorm van Le Creuset in en bekleed deze met bakpapier. Gebruik een elektrische mixer met een platte menghaak en klop de boter, suiker en citroenzeste totdat een luchtig en lichtgekleurd geheel ontstaat. Voeg de eieren één voor één toe en mix elk ei er steeds goed doorheen.
-
4Zeef de bloem en het bakpoeder samen. Voeg de droge ingrediënten en melk toe aan de geklopte boter en suiker. Meng het geheel kortstondig.
-
5Bak 80 minuten of tot een satéprikker er schoon uitkomt. Haal uit de oven en leg het op een afkoelrek van Le Creuset. Prik met een satéprikker in de taart en giet de siroop erover. Laat de cake 20 minuten afkoelen en haal hem dan uit de vorm. Laat de met siroop doordrenkte taart volledig afkoelen.
-
6Om de citroenbotercrème te maken, plaats een kleine pan op het fornuis en vul deze voor 1/3 met water. Verhit het water tot het begint te sudderen.
-
7Meng in een glazen kom het eiwit en de suiker samen.
-
8Plaats de kom op de sudderende pan en zorg ervoor dat de bodem van de kom het water niet raakt. Meng continu met een spatel totdat alle suiker is opgelost of tot het mengsel 70 °C bereikt op een suikerthermometer.
-
9Doe het gekookte eiwit en de suiker in de kom van een elektrische mixer die is uitgerust met een garde. Klop tot de kom is afgekoeld en de meringue glad en glanzend is. Voeg in dit stadium alle boter toe en klop alles samen.
-
10Voeg de citroenzeste toe en mix met een platte menghaak op lage snelheid tot een glad en glanzend geheel ontstaat.
-
11Bedek de taart zodra deze volledig is afgekoeld met botercrème.
-
12Snijd de taart doormidden en besmeer het midden met een goede frambozenjam. Voeg de lagen weer bij elkaar voordat u de taart bedekt met botercrème.