- Vlees
Ingrediёnten
- 2 el olijfolie
- 115 g gerookte spekreepjes
- 1,5 kg kippenbouten (vrije uitloop) met bot en vel
- 2 el boter
- 2 grote uien, in rustieke partjes gesneden
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 tl paprika
- ½ tl cayennepeper
- 250 ml droge witte wijn
- 250 ml kippenbouillon
- 4 el tomatenpuree
- 2 rode paprika's, in grote stukken gesneden
- 1 groene paprika, in grote stukken gesneden
- 400 g rijpe tomaten, in blokjes
- 2 el versgehakte tijm
- 2 laurierblaadjes
- 1 el maizena gemengd met 2 à 3 el water
- Zout en versgemalen zwarte peper om te kruiden
- Grofgescheurde peterselie om af te werken
-
Bereidingswijze
-
1Warm de olie op in de braadpan op laag tot middelhoog vuur. Voeg de spekreepjes toe en bak tot ze bruin zien en het vet uitgebakken is. Schep ze met een schuimspaan uit de braadpan. Laat de olie in de pan.
-
2Kruid de kip met zout en zwarte peper en bak in de gekruide olie. Haal uit de pan.
-
3Draai het vuur lager en voeg de boter toe aan de braadpan. Eenmaal gesmolten, voeg de uien toe en fruit ze zachtjes gedurende 4 à 5 minuten tot ze glazig zien. Roer de knoflook, de paprika en de cayennepeper erbij en bak nog 1 à 2 minuten.
-
4Giet de wijn erbij en roer de aangebakken stukken op de bodem van de pan los.
-
5Zet het vuur hoger en laat sudderen tot de wijn voor de helft gereduceerd is. Voeg de bouillon en de tomatenpuree erbij en laat nog 2 minuten sudderen.
-
6Doe de gebakken kip en spekreepjes in de braadpan. Roer de paprika's, de tomaten, de verse tijm en de laurierblaadjes erbij. Breng aan de kook, draai het vuur zachter, dek af en laat 45 à 50 minuten koken of tot de kip mals is.
-
7Neem het deksel weg en roer de opgeloste maïsbloem erbij om de saus in te dikken tot de gewenste consistentie. Kruid naar smaak met peper en zout.
-
8Verwijder de laurierblaadjes en serveer in de braadpan met grofgehakte peterselie.
-
9Paprika is een typische specerij uit de Mediterrane keuken en voegt kleur en smaak toe. Indien mogelijk kies een goede kwaliteit Spaanse ongerookte paprika, ook gekend als pimenton. Deze langzaam geroosterde versie is zoeter van smaak en minder straf dan de Hongaarse paprika.
-
10Als wijn kan u voor Txakoli gaan, een licht bruisende droge witte wijn uit de streek met hoge aciditeit en laag alcoholgehalte die perfect bij dit gerecht past.