Klassiek rozijnenbrood

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Gemiddeld Gemiddeld
VOORBEREIDINGSTIJD
Meer dan 2 uur. Meer dan 2 uur.
BEREIDINGSTIJD
Minder dan 1 uur Minder dan 1 uur
PORTIES
6-8 6-8
Klassiek rozijnenbrood
Dit licht gezoete brood, bezaaid met dikke rozijnen, wordt meestal bij het ontbijt gegeten, maar kan ook worden gebruikt om een heerlijke broodpudding of zelfs wentelteefjes te maken.
INGREDIЁNTEN
  • Fruit
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

  • 250 ml melk
  • 125 ml rozijnen
  • 625 ml bloem
  • 10 g (15 ml) instant gist
  • 40 ml kristalsuiker
  • 7 ½ ml zout
  • 50 ml gesmolten boter
  • 1 groot ei
VOOR HET GLAZUUR NA HET BAKKEN:
  • 65 ml witte kristalsuiker
  • 65 ml water
  • Bereidingswijze

  • 1
    Verhit de melk en laat afkoelen tot lauwwarm.
  • 2
    Giet kokend water over de rozijnen en laat ze voor 10 minuten staan. Giet af en laat afkoelen.
  • 3
    Doe 4/5e van de bloem, de gist, suiker en zout in de kom van een elektrische mixer, voorzien van een platte menghaak. Voeg de lauwe melk, de gesmolten boter en het ei toe. Meng kort tot een ruw, nat deeg.
  • 4
    Schakel over op een deeghaak en voeg in kleine stapjes de resterende bloem toe tot een glad en zacht deeg ontstaat. Kneed gedurende ongeveer 5 minuten. Schep de rozijnen door een eetlepel bloem en voeg ze toe aan het deeg. Meng grondig gedurende 1 minuut.
  • 5
    Dek af en laat op een warme plaats rijzen tot het dubbele volume. Dit duurt ongeveer 1 uur.
  • 6
    Bestrijk de bodem en randen van de Le Creuset Broodpan met boter.
  • 7
    Rol het deeg uit. Vorm het deeg voorzichtig tot een rond brood en plaats dit in de bodem van de Broodpan. Dek af met het deksel en laat rijzen tot het in omvang verdubbeld is. Dit duurt ongeveer 45 minuten.
  • 8
    Verwarm de oven voor op 250 °C (230 °C hete lucht).
  • 9
    Verlaag de temperatuur van de oven tot 200 °C (190 °C hete lucht) en plaats de Broodpan erin om te bakken. Bak 20 minuten lang, verwijder dan het deksel, zet de oven terug op 180 °C (170 °C hete lucht) en laat het brood nog eens 10-15 minuten bakken tot het bruin is.
  • 10
    Maak het suikerglazuur door de suiker in het water op te lossen en kook vervolgens gedurende 1-2 minuten, zonder te roeren.
  • 11
    Als het brood gebakken is, haal het dan uit de broodoven en bestrijk het brood onmiddellijk met het glazuur. Laat afkoelen alvorens aan te snijden.