- Bloem
Ingrediёnten
- 500 g wit speltmeel
- 4 g gedroogde gist
- 1 ½ tl zout
- 125 ml licht bier
- 1 el appelciderazijn of witte wijnazijn
- Meel en olie, om te kneden
-
Bereidingswijze
-
1Begin een dag van te voren met de voorbereidingen van dit recept. Meng de bloem, gist en het zout in een kom. Voeg hier 200 ml lauw water met het bier en de azijn aan toe en kneed goed tot een samenhangend deeg.
-
2Dek de kom af met huishoudfolie of een theedoek en laat het deeg ongeveer 18 uur rijzen op kamertemperatuur.
-
3Verwarm de volgende dag de oven voor op 40 °C / gasstand ¼ en warm hier de braadpan 10 minuten in op.
-
4Bestuif ondertussen het werkblad en leg hier het zachte deeg op. Kneed het deeg stevig voor 10 minuten. Haal de pan uit de oven, maar wees voorzichtig deze is warm. Bestrijk de binnenkant met olie en leg er dan het deeg in.
-
5Doe de deksel er op en laat het nog eens 2 uur rijzen of tot het deeg twee keer zo groot is.
-
6Verwarm de oven voor op 210 °C / gasstand 8.
-
7Snijd met een mes een kruis in het deeg en bestuif het met bloem. Bak het 25 minuten met deksel in de oven.
-
8Haal de deksel er af en zet de oven terug naar 170 °C / gasstand 5 en bak het brood nog eens 15-20 minuten. Haal het brood uit de oven en laat het 5 minuten rusten, voordat het uit de pan gaat. Klop op de bodem van het brood, deze moet hol klinken, bak anders het brood nog eens 5 minuten ondersteboven in de pan in de oven.
-
9Laat het brood eerst een beetje afkoelen voordat u het serveert. Bon Appétit!