Ingrediёnten
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui, in stukken
- 2 tenen knoflook, geraspt
- 1 duimdik stuk verse gemberwortel, geschild en in plakken
- 1 knolselderij (ca 1 kg), in blokjes
- 1 liter kippenbouillon
- 2 laurierblaadjes
- 100 ml room
- peper en zout, naar smaak
- truffelolie, naar smaak
- optioneel: granaatappelpitjes en verse kruiden ter decoratie
- 100 gram havermout
- 100 gram noten, gemengd (ongezouten en ongebrand)
- 100 gram pompoenpitten
- 1 eiwit, schuimig geklopt
- 50 ml olijfolie
- 2 eetlepels kerriepoeder
- flinke snuf cayennepeper
- 1 eetlepel honing
- zout, naar smaak
-
Bereidingswijze
-
1Verwarm de oven voor tot 180 graden Celsius.
-
2Meng alle ingrediënten voor de kerriegranola goed in een kom, spreid de mix uit over een met bakpapier beklede bakplaat en bak de hartige granola goudbruin en krokant in ongeveer 15 minuten. Roer elke 5 minuten het mengsel even goed door. Iedere oven werkt anders, de granola is klaar als hij goudbruin is. Maak ondertussen de soep. Verhit een scheutje olijfolie in een grote braad- of stoofpan met dikke bodem en fruit daarin de ui, knoflook en gember glazig. Voeg na 5 minuten de knolselderij toe. Bak even mee en doe de kippenbouillon en laurierblaadjes erbij. Breng aan de kook en laat 20 tot 25 minuten op laag vuur pruttelen. De stukken knolselderij moeten helemaal zacht zijn.
-
3Haal de granola - als deze goudbruin is - uit de oven en laat afkoelen. Proef de granola en voeg naar smaak nog extra zout, kerriepoeder en/of cayennepeper toe.
-
4Verwijder de laurierblaadjes uit de bouillon en pureer de soep met behulp van een staafmixer of blender helemaal glad. Voeg de room toe, proef en breng op smaak met peper en zout.
-
5Maak de soep op in je mooiste pan of schep de soep in vier kommetjes. Strooi er in de vorm van een halve kerstkrans kerrie granola, granaatappelpitjes en verse kruiden overheen. Druppel er wat truffelolie op. Serveer direct.
-
6Tip/Kader: Serveer extra granola on the side of bewaar de rest in een luchtdichte pot voor bijvoorbeeld over een salade.
-
7Gemaakt door Colette van Dike van Fooddeco