- Groenten
Ingrediёnten
- 150 gram hele bruine linzen
- 750 gram verse cherrytomaatjes of 2 x 400 gram cherrytomaatjes uit blik, uitgelekt
- 4 teentjes knoflook, in hun geheel
- 6 sjalotten, gepeld en in zeer dunne plakjes gesneden
- 5 el kokosolie
- Een klein bosje koriander, inclusief steeltjes
- 1 tl gemalen piment of 4 pimentbessen, gepureerd
- 1 kaneelstokje
- 300 gram rijst
- Koolzaadolie
- Een klein bosje peterselie, grof gehakt
- Een klein bosje munt, grof gehakt
-
Bereidingswijze
-
1Oventemperatuur: 200 °C/180 °C hete lucht/gas op stand 6.
-
2Week de linzen eerst een uur in 300 ml warm water, giet ze vervolgens af en spoel ze af.
-
3Verwarm de oven voor op 200 °C/180 °C hete lucht/gas op stand 6.
-
4Verwarm uw Le Creuset Campagnard van 30 cm op laag tot middelhoog vuur, voeg de tomaten, de ongepelde knoflookteentjes, een kwart van de gesneden sjalotten en 2 el kokosolie toe.
-
5Hak de korianderstelen fijn en voeg die ook toe, samen met het piment en het kaneelstokje.
-
6Rooster 10 minuten in de oven, haal het vervolgens uit de oven en strooi de rijst en afgespoelde linzen erover.
-
7Voeg 900 ml kokend water toe, breng op smaak met zout, dek af met het deksel en zet nog eens 25 minuten in de oven.
-
8Bereid terwijl dit kookt de krokante sjalotten. Vul een andere pan met een laagje van 3 cm koolzaadolie op kamertemperatuur. Zet op hoog vuur en voeg zodra het geheel is opgewarmd de resterende sjalotten toe. U zou de olie moeten zien opborrelen wanneer u ze toevoegt. Roer ze even om zodat ze allemaal gelijkmatig in de olie zijn ondergedompeld en laat ze dan ongeveer 4 minuten koken en houd ze ondertussen in de gaten.
-
9Haal ze zodra ze een licht gouden kleur beginnen te krijgen uit de olie met een schuimspaan en leg ze op wat keukenpapier om ze volledig af te laten koelen.
-
10Haal de rijst uit de oven en haal met een ovenhandschoen het deksel eraf en pluk de hele knoflookteentjes eruit.
-
11Laat de rijst 10 minuten staan en haal ondertussen de knoflook uit de schil en pureer met wat zeezout en de resterende 3 el kokosolie.
-
12Roer de knoflookolie door de rijst, gevolgd door de fijngehakte peterselie, munt en korianderblaadjes.
-
13Breng op smaak met peper en zout en garneer met de krokante sjalotten; serveer in de pan midden op tafel.