Koshari met kaneel en cherrytomaatjes

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Gemiddeld Gemiddeld
VOORBEREIDINGSTIJD
Minder dan 2 uur Minder dan 2 uur
BEREIDINGSTIJD
Minder dan 1 uur Minder dan 1 uur
PORTIES
4-6 4-6
Anna Jones
Koshari met kaneel en cherrytomaatjes
Dit onverschrokken gekruide rijst- en linzengerecht is meer dan de som der delen van de ingrediënten en komt (grotendeels) gewoon uit de voorraadkast. Het is gegarneerd met een kroon van knapperige krokante sjalotten, die een belangrijke dosis knapperigheid en contrast toevoegen als tegenwicht voor de zachte, geruststellende kant van het gerecht. In de pure Egyptische streetfood-vorm bevat het gerecht pasta, macaroni om precies te zijn, en vaak ook kikkererwten. Ik heb hier enkel rijst en linzen gebruikt om het eenvoudig te houden, maar u kunt een handvol macaroni aan de rijst of een uitgelekt blik kikkererwten toevoegen om het geheel wat authentieker te maken. – Anna Jones
INGREDIЁNTEN
  • Groenten
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

  • 150 gram hele bruine linzen
  • 750 gram verse cherrytomaatjes of 2 x 400 gram cherrytomaatjes uit blik, uitgelekt
  • 4 teentjes knoflook, in hun geheel
  • 6 sjalotten, gepeld en in zeer dunne plakjes gesneden
  • 5 el kokosolie
  • Een klein bosje koriander, inclusief steeltjes
  • 1 tl gemalen piment of 4 pimentbessen, gepureerd
  • 1 kaneelstokje
  • 300 gram rijst
  • Koolzaadolie
  • Een klein bosje peterselie, grof gehakt
  • Een klein bosje munt, grof gehakt
  • Bereidingswijze

  • 1
    Oventemperatuur: 200 °C/180 °C hete lucht/gas op stand 6.
  • 2
    Week de linzen eerst een uur in 300 ml warm water, giet ze vervolgens af en spoel ze af.
  • 3
    Verwarm de oven voor op 200 °C/180 °C hete lucht/gas op stand 6.
  • 4
    Verwarm uw Le Creuset Campagnard van 30 cm op laag tot middelhoog vuur, voeg de tomaten, de ongepelde knoflookteentjes, een kwart van de gesneden sjalotten en 2 el kokosolie toe.
  • 5
    Hak de korianderstelen fijn en voeg die ook toe, samen met het piment en het kaneelstokje.
  • 6
    Rooster 10 minuten in de oven, haal het vervolgens uit de oven en strooi de rijst en afgespoelde linzen erover.
  • 7
    Voeg 900 ml kokend water toe, breng op smaak met zout, dek af met het deksel en zet nog eens 25 minuten in de oven.
  • 8
    Bereid terwijl dit kookt de krokante sjalotten. Vul een andere pan met een laagje van 3 cm koolzaadolie op kamertemperatuur. Zet op hoog vuur en voeg zodra het geheel is opgewarmd de resterende sjalotten toe. U zou de olie moeten zien opborrelen wanneer u ze toevoegt. Roer ze even om zodat ze allemaal gelijkmatig in de olie zijn ondergedompeld en laat ze dan ongeveer 4 minuten koken en houd ze ondertussen in de gaten.
  • 9
    Haal ze zodra ze een licht gouden kleur beginnen te krijgen uit de olie met een schuimspaan en leg ze op wat keukenpapier om ze volledig af te laten koelen.
  • 10
    Haal de rijst uit de oven en haal met een ovenhandschoen het deksel eraf en pluk de hele knoflookteentjes eruit.
  • 11
    Laat de rijst 10 minuten staan en haal ondertussen de knoflook uit de schil en pureer met wat zeezout en de resterende 3 el kokosolie.
  • 12
    Roer de knoflookolie door de rijst, gevolgd door de fijngehakte peterselie, munt en korianderblaadjes.
  • 13
    Breng op smaak met peper en zout en garneer met de krokante sjalotten; serveer in de pan midden op tafel.