- Groenten
Ingrediёnten
- 250 gram platte brede rijstnoedels
- Een blok van 250 gram stevige tofu
- 250 gram paars-kiemende broccoli en een neutrale olie om te bakken
- 2 el soja- of tamarisaus
- 3 teentjes knoflook, gepeld en fijngehakt
- Een stuk gember van 2 cm, geschild en geraspt
- 6 lente-uitjes, in dunne ringen
- 2 grote biologische eieren (optioneel)
- 100 gram taugé
- 4 el tamarindepasta
- 1 el vegetarische vissaus
- 2 el rijstazijn
- 3 el ahornsiroop
- 4 el lichte sojasaus
- 100 gram geroosterde ongezouten pinda's, grof gehakt
- 2 rode pepers, fijngehakt
- 1 klein handje Thaise basilicumblaadjes, versnipperd
- 1 klein handje muntblaadjes, versnipperd
- 2 onbespoten limoenen
- Een handvol krokante sjalotten
-
Bereidingswijze
-
1Week de rijstnoedels ten minste 10 minuten lang in koud water tot ze zacht zijn.
-
2Leg de tofu tussen 2 vellen keukenpapier op een bord of schoon oppervlak. Plaats een bordje erover met een pot of gewicht erop om naar beneden te drukken. Laat de tofu zo een half uur drogen.
-
3Meng alle sausingrediënten in een kleine kom met 4 el koud water. Zet opzij.
-
4Snijd de broccoli in roosjes en snijd de stelen in dunne plakjes; houd ze apart.
-
5Snijd de tofu in stukjes van 1 cm dik, ongeveer de helft van de lengte van uw pink. Verhit in een grote koekenpan of wok met anti-aanbaklaag 3 el olie op middelhoog vuur en bak de stukjes tofu 6-8 minuten aan; draai ze om de minuut tot ze goudbruin zijn.
-
6Voeg de sojasaus toe en roer nog eens 30 seconden om (wees hier voorzichtig: de saus kan opspatten). Til de tofu met een schuimspaan uit de pan op een bord. Houd warm in een oven op laag vuur.
-
7Als de pan voldoende is afgekoeld, veeg hem dan schoon met keukenpapier en voeg nog een paar el olie toe. Verwarm op middelhoog vuur. Voeg de knoflook en gember toe aan de pan en kook 2 minuten lang.
-
8Voeg vervolgens de broccolistronken, uitgelekte noedels en 6 el water toe en kook 3-4 minuten tot de broccolistronken zacht zijn en de noedels beginnen te koken en krokant worden.
-
9Voeg de broccoliroosjes, saus en het merendeel van de lente-uitjes toe, plus nog 2 el water. Roer en kook nog 3-4 minuten tot de noedels zacht genoeg zijn om te eten.
-
10Als u eieren gebruikt, duw dan de noedels naar de zijkant van de wok, voeg nog wat olie toe en vervolgens de eieren. Prik in de dooiers en roer ze, wanneer ze op de bodem beginnen te stollen, door elkaar en meng ze vervolgens door de noedels.
-
11Haal de pan van het vuur en spatel de taugé erdoor. Verdeel vervolgens de noedels over vier warme pastakommen van Le Creuset.
-
12Strooi de pinda's en de rest van de lente-uitjes erover. Strooi de pepers, kruiden, krokante uien en sjalotten erover.
-
13Knijp het sap van een limoen erover en serveer onmiddellijk, met de rest van de limoen om erover uit te knijpen.