- Vlees
Ingrediёnten
- 1,5 kg lamsbout (indien een grote bout, ongeveer 2 kg)
- 5 teentjes knoflook
- 2 takjes rozemarijn
- 2 el olie
- Zeezout & versgemalen zwarte peper
- 12 sjalotten, grof gesneden
- 500 ml kippenbouillon
- 200 ml droge witte wijn
- 1 venkelknol, grofgehakt
- 750 g krielaardappeltjes, in twee gesneden
- 150 g gemengde olijven
- 100 g feta
- 40 g pijnboompitten, geroosterd
- klein bosje peterselie, grofgehakt
-
Bereidingswijze
-
1Verwarm de oven voor op: 170°C / 150°C Hetelucht / Gasstand 3.
-
2Snij het lamsvlees 5 keer diep in met een scherp mes. Duw een teentje knoflook en een beetje rozemarijn in elke kerf alvorens het lamsvlees in de braadslede te leggen.
-
3Besprenkel het lamsvlees met 1 eetlepel olie en kruid royaal met peper en zout. Voeg de sjalotten aan de braadslede toe samen met de bouillon, de wijn en de venkel.
-
4Dek de braadslede af met aluminiumfolie en plaats in de oven gedurende 1 uur.
-
5Haal het lamsvlees na het eerste uur uit de oven en verhoog de temperatuur tot 200 °C / 180 °C heteluchtoven / gasoven stand 6. Gooi de folie weg en voeg de krielaardappelen en de gemengde olijven toe. Besprenkel de aardappelen met de resterende olie en kruid met peper en zout.
-
6Zet de braadslede onbedekt terug in de oven gedurende nogmaals 40 minuten tot het vlees volledig gaar is en de aardappelen goudbruin zien.
-
7Neem het lamsvlees uit de oven en laat 10 à 20 minuten rusten. Verkruimel voor het opdienen de feta erover en bestrooi met de pijnboompitten en de peterselie.
-
8Dien op met seizoensgroenten.
-
9Kies voor het koken een wijn die ook aan tafel geserveerd kan worden. Zo past het eten perfect bij de wijn. U heeft maar 200 ml nodig voor het gerecht, dus zeker de moeite waard.