
Geïnspireerd op de typische smaken van de Griekse eilanden zullen de feta, de olijven en de venkel het nodige tegenwicht bieden aan het rijke lamsvlees. Alles samen klaargemaakt in een braadslede, zodat u een zorgeloze zondag heeft.
INGREDIЁNTEN
- Vlees
Ingrediёnten
Bereidingswijze
Ingrediёnten
- 1,5 kg lamsbout (indien een grote bout, ongeveer 2 kg)
- 5 teentjes knoflook
- 2 takjes rozemarijn
- 2 el olie
- Zeezout & versgemalen zwarte peper
- 12 sjalotten, grof gesneden
- 500 ml kippenbouillon
- 200 ml droge witte wijn
- 1 venkelknol, grofgehakt
- 750 g krielaardappeltjes, in twee gesneden
- 150 g gemengde olijven
- 100 g feta
- 40 g pijnboompitten, geroosterd
- klein bosje peterselie, grofgehakt
-
Bereidingswijze
-
1Verwarm de oven voor op: 170°C / 150°C Hetelucht / Gasstand 3.
-
2Snij het lamsvlees 5 keer diep in met een scherp mes. Duw een teentje knoflook en een beetje rozemarijn in elke kerf alvorens het lamsvlees in de braadslede te leggen.
-
3Besprenkel het lamsvlees met 1 eetlepel olie en kruid royaal met peper en zout. Voeg de sjalotten aan de braadslede toe samen met de bouillon, de wijn en de venkel.
-
4Dek de braadslede af met aluminiumfolie en plaats in de oven gedurende 1 uur.
-
5Haal het lamsvlees na het eerste uur uit de oven en verhoog de temperatuur tot 200 °C / 180 °C heteluchtoven / gasoven stand 6. Gooi de folie weg en voeg de krielaardappelen en de gemengde olijven toe. Besprenkel de aardappelen met de resterende olie en kruid met peper en zout.
-
6Zet de braadslede onbedekt terug in de oven gedurende nogmaals 40 minuten tot het vlees volledig gaar is en de aardappelen goudbruin zien.
-
7Neem het lamsvlees uit de oven en laat 10 à 20 minuten rusten. Verkruimel voor het opdienen de feta erover en bestrooi met de pijnboompitten en de peterselie.
-
8Dien op met seizoensgroenten.
-
9Kies voor het koken een wijn die ook aan tafel geserveerd kan worden. Zo past het eten perfect bij de wijn. U heeft maar 200 ml nodig voor het gerecht, dus zeker de moeite waard.