- Vlees
Ingrediёnten
- 1 el olie om te bakken
- 1 grote rode ui, versnipperd
- 3 knoflookteentjes, fijngehakt
- 1 kg lamsgehakt
- 1 el gedroogde gemengde kruiden
- 1 tl gemalen kaneel
- 1 el gerookte paprika
- 1 tl milde kerrie
- 1 tl gemalen komijn
- 2 el tomatenchutney
- 400 g tomatenblokjes in blik
- 400 g zoete aardappel, dun gesneden in de lengte in sneetjes van 1/2 cm
- 400 g aubergine, dun gesneden in de lengte in sneetjes van 1/2 cm
- Zeezout & versgemalen zwarte peper
- 100 g gezouten boter
- 100 g bloem
- 800 ml melk
- 2 tl gemalen nootmuskaat
- 1 ei
- Zeezout & versgemalen zwarte peper
- 50 g cheddar, geraspt
-
Bereidingswijze
-
1Zet de braadslee op het fornuis op middelhoog vuur, voeg de olie toe en warm langzaam op. Voeg de ui toe en bak gedurende 5 minuten tot hij zacht wordt. Voeg nu de knoflook toe aan de pan en bak nog een minuut langer.
-
2Doe het gehakt in de pan en bak tot het bruin ziet. Gebruik een spatel om het rul te bakken. Voeg de kruiden, het kaneel, de paprika, de kerrie en de komijn toe en roer door het gehakt. Roer er dan de tomatenchutney onder.
-
3Voeg er de gehakte tomaten bij en eenmaal alles gemengd is, vul het lege tomatenblik met water en giet bij de bereiding. Roer alle ingrediënten door elkaar en laat op middelhoog vuur sudderen gedurende 30 minuten tot het vocht gereduceerd is en er een dikke gehaktsaus overblijft.
-
4Doe ondertussen de schijfjes zoete aardappel in kokend water met zout en kook gedurende 5 minuten tot ze lichtjes gaar zijn. Giet af en reserveer.
-
5Leg de gesneden aubergines in een braadslee en besprenkel met wat olie. Zet ze onder een warme grill tot ze beginnen te schroeien. Reserveer met de aardappelen tot je klaar bent om alles samen te stellen.
-
6Maak tot slot de bechamelsaus. Maak eerst een roux door de boter te smelten in een steelpan met dikke bodem. Voeg de bloem toe en meng grondig. Laat de roux op middelhoog vuur gedurende 2 minuten koken terwijl je blijft roeren.
-
7Voeg beetje bij beetje de melk toe en blijf roeren om een gladde, glanzende saus te bekomen terwijl de roux de vloeistof absorbeert. Eenmaal alle melk verwerkt is, strooi er de nootmuskaat bij, neem de saus van het vuur en roer er een ei door. Kruid met peper en zout.
-
8Om de moussaka samen te stellen, strijk het gehakt gelijkmatig uit over de bodem van de braadslede. Voeg eerst een laag gegrilde aubergines toe en dan een laag zoete aardappelschijfjes. Giet tot slot de saus in de braadslee en werk af met de geraspte kaas. Bak in de oven gedurende 35 à 40 minuten tot de bovenste laag goudbruin en krokant is.
-
9Eenmaal klaar, haal de moussaka uit de oven, laat 5 minuten rusten zodat hij zich zet. Serveer met een verse Griekse salade.