- Vlees
Ingrediёnten
- 2 el (30 ml) olijfolie
- 80 g boter
- 1 hele scharrelkip
- 2 tot 3 liter goede kippenbouillon (en nog wat extra om bij te vullen)
- 6 rode baby-uitjes, gepeld en in ringen
- 6 geplette knoflookteentjes
- 1 bosje verse tijm
- 600 g babywortels, geschrapt en in de lengte doorgesneden
- 8 stengels bleekselderij, door de helft. Gebruik ook de bladeren.
- Zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak
- 240 - 480 ml room
- Kiemgroenten/kruiden voor de garnering
- Landbrood met een mooie korst of croutons
-
Bereidingswijze
-
1Verhit de olijfolie in een ronde braadpan van 24 cm uit de Signature Collection van Le Creuset. Doe de kip erin en bak die 10 minuten op middelhoog vuur aan alle kanten mooi bruin. Haal de kip eruit en voeg nog wat olijfolie en boter toe. Doe de uien, knoflook en kruiden erin. Bak ze 5 minuten en roer regelmatig.
-
2Voeg nu de babywortels, selderij en ook een kopje bouillon toe, zodat er niets aan de bodem van de pan blijft zitten en de smaak verloren gaat. Laat 10 minuten sudderen en doe dan de kruiden en de kip terug in de pan. Doe er zoveel bouillon in dat de kip en de groenten goed onder water staan. Voeg nog wat extra water toe als nodig. Dat is afhankelijk van de grootte van de kip.
-
3Zet het vuur hoger en breng aan de kook. Zet het vuur dan laag en laat 1 uur koken. Vul de pan bij met water of bouillon als nodig. Breng op smaak met zout en peper. De kip moet tijdens het koken volledig onder water staan, zodat het vlees niet uitdroogt en heerlijk zacht en mals wordt.
-
4Haal met een pollepel het vet uit de pan dat tijdens het koken naar boven komt drijven. Haal de kip uit de pan als hij gaar is. Haal het vel van de kip en snijd de hele kip in stukjes. Voeg room aan de soep toe en laat inkoken tot de soep wat dikker is geworden. Doe de kip weer in de pan en zet het vuur laag. Breng zo nodig op smaak met zout en peper.
-
5Garneer met de kiemgroenten/kruiden en serveer er landbrood of croutons bij.