Röstitaart met boerenkool, walnoot en cheddarkaas

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Gemiddeld Gemiddeld
VOORBEREIDINGSTIJD
Minder dan 1 uur Minder dan 1 uur
BEREIDINGSTIJD
Minder dan 1 uur Minder dan 1 uur
PORTIES
2-4 2-4
Anna Jones
Röstitaart met boerenkool, walnoot en cheddarkaas
Soms heb ik zin in een knapperige taart met textuur, zoals deze met rösti en een boterachtige garnering van geraspte knolselderij. De smaken verwarmen je, met de ronde zoetheid van nootmuskaat, custardachtige limabonen, geroosterde walnoten, de mineralen van boerenkool en een scherpe scheut ciderazijn. Als u zin hebt in een echt stevige maaltijd, kunt u dit gerecht zelfs met wat aardappelpuree opdienen. – Anna Jones
INGREDIЁNTEN
  • Groenten
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

VOOR DE VULLING
  • Een kleine koolraap of pastinaak (ongeveer 500 gram), geschild en in blokjes van 1 cm gesneden
  • Olijfolie
  • Zout en zwarte peper
  • 100 gram walnoten
  • 1 rode ui, gepeld en fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, gepeld en fijngesneden
  • 2 volle el bloem (ik heb volkoren gebruikt)
  • 300 ml groentebouillon
  • 200 gram boerenkool
  • 1 el ciderazijn
  • 1 blik met 400 gram limabonen
  • 1 volle el volkoren mosterd
  • 100 gram cheddarklaas, in kleine stukjes verkruimeld
VOOR DE RÖSTIGARNERING
  • 1 grote knolselderij, geschild
  • ½ hele nootmuskaat
  • Een klein bosje tijm, zonder de blaadjes
  • 2 el ongezouten boter of ghee
  • Bereidingswijze

  • 1
    Oventemperatuur: 200 °C/400 °F/gas op stand 6.
  • 2
    Verwarm de oven voor op 200 °C/400 °F/gas op stand 6.
  • 3
    Verdeel de gehakte koolraap over een bakvorm, besprenkel met olijfolie, breng op smaak met zout en zwarte peper en rooster ongeveer 30 minuten, of totdat de blokjes goudbruin en gaar zijn.
  • 4
    Verdeel de walnoten over een bakvorm en rooster ze 6 minuten in de oven naast de koolraap, of totdat ze goudbruin zijn. Hak grof en zet apart.
  • 5
    Verhit wat olijfolie in een grote pan en voeg de rode ui toe. Kook ongeveer 10 minuten lang, of tot de ui zacht is. Voeg dan de knoflook toe en kook tot de knoflook net begint te kleuren aan de randen.
  • 6
    Voeg snel de bloem toe en roer een minuut lang om de rauwheid te laten uitkoken. Voeg dan beetje bij beetje de bouillon toe; roer na elke scheut zodat de saus niet klontert.
  • 7
    Haal de boerenkoolbladeren van de stronken, snijd de stronk heel fijn en scheur eventuele grote bladeren doormidden.
  • 8
    Voeg de boerenkool toe aan de pan met de azijn, doe het deksel erop en laat de boerenkool een paar minuten krimpen.
  • 9
    Giet de limabonen af en voeg ze toe aan de pan; gebruik een lepel om ze een beetje te pureren.
  • 10
    Haal de pan van het vuur en voeg de mosterd, kaas, walnoten en geroosterde koolraap toe. Spatel dit alles er goed doorheen, proef en breng op smaak met zout en peper. Giet het geheel vervolgens in de rechthoekige Le Creuset Heritage-schaal (26 cm).
  • 11
    Rasp voor de garnering de knolselderij met de grove kant van een rasp (u kunt hiervoor ook een keukenmachine gebruiken). Doe de knolselderij in een zeef, bestrooi met zout en laat een paar minuten staan om wat vocht eruit te trekken. U kunt de knolselderij met uw handen uitknijpen om het proces wat te versnellen. Doe de knolselderij in een kom en rasp de nootmuskaat erover. Voeg de tijmblaadjes toe.
  • 12
    Meng alles snel met je handen door elkaar en verdeel het over de taartvulling. Besprenkel met de boter of ghee en bak 20 minuten lang, of tot de vulling borrelt en de garnering goudbruin is.