- Vlees
Ingrediёnten
- 125 gram spek, in blokjes gesneden
- 1 kg runderstoofvlees in blokjes
- Zout en versgemalen zwarte peper
- 1 grote ui, in kleine blokjes gesneden
- 4 stengels selderij, in kleine blokjes gesneden
- 3 grote wortels, in kleine blokjes gesneden
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 3 grote aardappelen of pastinaken, in blokjes gesneden
- 2 el tomatenpasta
- 300 ml rode wijn
- 1 liter runder- of kippenbouillon
- 2 el worcestershiresaus
- 1 laurierblad
- 3 takjes tijm
- Optioneel 1 el zetmeel
- 125 g steenchampignons, in plakjes
- Gehakte peterselie
- 250 g bloem
- 1 el bakpoeder
- 60 gram geklaarde boter
- 150 g geraspte cheddarkaas
- 150 ml melk
- 2 eetlepels fijngehakte kruiden zoals peterselie, bieslook en/of tijm
-
Bereidingswijze
-
1Begin met het in blokjes snijden van het spek en plaats deze in een Le Creuset Signature Campagnard op middelhoog vuur. Zodra het spek knapperig is, haalt u het uit de pan en zet u het opzij; bewaar de olie/het vet voor het vlees.
-
2Kruid het rundvlees met peper en zout en bak het op hoog vuur in de braadpan met het hete spekvet in porties. Zodra het gaar is, verwijdert u het en zet u het opzij in een kom.
-
3Fruit de ui, selderij en wortelblokjes in dezelfde schaal; voeg indien nodig wat olie toe. Voeg tenslotte de knoflook toe en sauteer deze tot hij doorzichtig is.
-
4Voeg het laurierblad en de tijm toe en roer de tomatenpuree erdoor.
-
5Schenk de rode wijn en worcestershiresaus erbij en breng het geheel aan de kook.
-
6Doe het gebakken rundvlees terug in de braadpan en vul deze met de runderbouillon.
-
7Breng opnieuw aan de kook en laat afgedekt nog 1½ uur op laag vuur doorkoken. Voeg dan de aardappelblokjes toe en laat nog een half uur sudderen.
-
8Verwijder het laurierblad en de takjes tijm. Als de saus van de ragout nog te dun is, roer dan het zetmeel met een beetje koud water erdoor tot een gladde massa. Voeg dan toe aan de saus en breng het geheel aan de kook.
-
9Spatel de fijngesneden champignons en de spekblokjes erdoor.
-
10Begin met het bereiden van de dumplings.
-
11Voor de cheddar-kruidendumplings: Verwarm de oven voor op 180°C/160°C hete lucht/gas op stand 4.
-
12Meng voor de dumplings bloem met bakpoeder, voeg de geklaarde boter in kleine blokjes toe en meng met de bloem. Voeg de geraspte cheddarkaas en melk toe en kneed alles tot een deeg.
-
13Maak 6-8 dumplings van het deeg en verdeel ze in een cirkel op de ragout met wat ruimte tussen iedere dumplings. Bak de dumplings in de voorverwarmde oven zonder deksel ongeveer 30 tot 40 minuten tot ze mooi gebruind en doorbakken zijn.
-
14Bestrooi het geheel met peterselie en serveer.