Tarte tatin met gekarameliseerde appels

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Gemiddeld Gemiddeld
BEREIDINGSTIJD
Minder dan 1 uur Minder dan 1 uur
PORTIES
4-6 4-6
Tarte tatin met gekarameliseerde appels
INGREDIЁNTEN
  • Fruit
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

  • 5 grote appels zoals Goudreinet of Golden Delicious
  • 2 eetlepels citroensap
  • 75 g suiker
  • 75 g boter
  • 225 g bladerdeeg
  • Bereidingswijze

  • 1
    Verwarm de oven voor tot 200 °C Schil de appels en snij ze in kwarten. Sprenkel het citroensap over de appels om te voorkomen dat ze bruin worden. Meng de boter en de suiker in de Tarte Tatin vorm en smelt op lage tot middelhoge temperatuur op de kookplaat. Blijf roeren tot het mengsel karamelliseert en een lichte goudbruine kleur krijgt. Zet het vuur af en laat het mengsel lichtjes afkoelen. Het mengsel zal donkerder blijven kleuren vanwege de hitte van de vorm. Plaats de appels op de bodem van de vorm totdat de bodem volledig bedekt is. Rol het bladerdeeg uit tot een cirkel die iets groter is dan de bovenkant van de mal. Leg het bladerdeeg over de appels en duw het lichtjes om de randen. Alle appels moeten bedekt zijn met deeg. Dit ziet er misschien niet perfect uit maar het draagt wel bij aan de rustieke look en charme van een Tarte Tatin. Prik ongeveer 5 gaatjes in de bovenkant van het bladerdeeg en plaats de taart in de voorverwarmde oven. Bak de taart op het bovenste rooster 15-20 minuten totdat het bladerdeeg is gerezen en goudbruin is gekleurd. Laat de taart 5 minuten staan voordat u met een mes in de randen snijdt. Dien het vervolgens op een platte schaal en serveer het met slagroom of crème fraiche.