Stomen voor beginners: Stoominstructies met Le Creuset

Image without a name

Stomen is een kooktechniek met vochtige hitte waarbij de waterdamp van kokend water wordt gebruikt om warmte te verspreiden en eten geleidelijk te koken en te garen. Het eten wordt gescheiden gehouden (geen direct contact) van het kokende water en de stoom zorgt ervoor dat het eten zijn vorm, kleur, voedingsstoffen, smaak en textuur behoudt.

Image without a name

Waarom stomen?

Stomen is de ideale kookmethode om lichte en verse maaltijden te bereiden. Het behoudt de natuurlijke textuur van delicate ingrediënten van groenten, vis, kip en dumplings zonder overmatige hoeveelheden olie of vet te gebruiken.

Hoe groot moet mijn stomer zijn?

Onze grote 3-laagse rvs multi-stomer van 24 cm past op alle braadpannen van Le Creuset met een diameter van 20 cm-22 cm-24 cm. De 3-laagse rvs multi-stomer van 20 cm heeft een getrapte bodem die perfect past op 3-laagse rvs-pannen van 16 cm, 18 cm en 20 cm.

Hoeveel water of vloeistof moet ik gebruiken?

Een goede vuistregel is om uw braadpan van Le Creuset altijd met water of kookvocht te vullen tot op ongeveer driekwart van waar de onderkant van uw stomer of vergiet rust. De truc van stomen is ervoor te zorgen dat het kokende water nooit in contact komt met het mandje van uw stomer. De stoom moet omhoog en rond de ingrediënten stijgen om ze gelijkmatig en subtiel te koken zonder ze te verschroeien.
Image without a name

Stoominstructies:

Stap 1: Vul een braadpan van Le Creuset met kookvocht naar keuze (zoals bouillon- of kruidenwater) tot driekwart van de rand van de braadpan. Laat een kwart vrij onder waar de stomer rust.
Stap 2: Breng het water aan de kook, plaats de stomer op de pan en leg uw ingrediënten in de mand van de stomer/het vergiet. Schik volgens de instructies van het recept.
Stap 3: Dek af met een goed sluitend deksel van Le Creuset om te voorkomen dat overtollige stoom uit de braadpan ontsnapt voor de meest effectief gestoomde resultaten. Stoom volgens de instructies in het recept en laat u niet verleiden om het deksel op enig moment op te tillen. Zo komt de hitte van de stoom immers vrij, waardoor het kookproces wordt vertraagd.
Stap 4: Verwijder voorzichtig het deksel zodra het eten gaar is. Laat de ingrediënten een minuut of twee afkoelen om ze gemakkelijk te kunnen gebruiken. Handige tip: Haal uw ingrediënten ongeveer een minuut tot 30 seconden voordat ze klaar zijn uit de stoommand. Ze zullen in de restwarmte verder garen.
Stap 5: Dien onmiddellijk op voor de beste, kleurrijkste kookresultaten.
 

Kook op volle stoom

Bereid u voor op een snelle, gezonde en bijzonder smaakvolle manier van koken.