10 tips voor koken met Geëmailleerd Gietijzer

Ben je onlangs overstapt naar geëmailleerd gietijzeren kookgerei en vraag je je af waar je moet beginnen? Lees dan snel verder. Ons brede assortiment gietijzer heeft een reputatie opgebouwd als echt werkpaard in de keuken. Het is in staat om veel van jouw favoriete recepten te bereiden met superieur warmtebehoud, waardoor de ingrediënten garen met een consistente warmtebron. Deze gids geeft jou alle nodige tips en tricks om vol vertrouwen aan de slag te gaan met jouw nieuwe keukenaanwinst.

Image without a name
 

Ons traditionele gietijzeren kookgerei wordt al sinds 1925 vervaardigd van hoogwaardige materialen in onze eigen Franse gieterij voor dagelijks kookplezier. Zodra je het koken met gietijzer onder de knie hebt, helpt dit materiaal je om jouw favoriete recepten in een mum van tijd op tafel te zetten.

Image without a name

Tips voor het bereiden van vlees

Tip 1: Houd het deksel op de pan tijdens het braden


Wil je sappige braadstukken bereiden van gevogelte of vlees? Houd het deksel op de gietijzeren braadpan tijdens het braden. Deze techniek helpt de heerlijke smaken en het vocht vast te houden, terwijl jouw oven schoon blijft, dat scheelt weer schoonmaken. 


Tip 2: Perfect geschroeid vlees



Bij het bereiden van biefstuk en ander vlees in een gietijzeren braadpan, koekenpan, skillet of grillpan wordt aanbevolen om het vlees 20 minuten voor het bakken uit de koelkast te halen. Bestrijk het vlees lichtjes met olie en breng op smaak met zout voordat je gaat het gaat bakken om de smaken meer naar voren te laten komen. Voeg pas peper toe na het bakken want die kan aanbranden. Wanneer het tijd is om op te ruimen, laat je de pan eerst volledig afkoelen voordat je hem afwast.

Image without a name

Tips voor het bakken van brood en gebak

Tip 3: Sla het blind bakken over


Bereik het heerlijke resultaat van taarten en quiches zonder dat je het deeg eerst hoeft blind te bakken door jouw gietijzeren product te bekleden met het deeg en te profiteren van de uitstekende gelijkmatige warmteverdeling van het gietijzer. Dit scheelt weer een extra stap in jouw bakproces.


Tip 4: Versnel de rijstijd



Verwarm de gietijzeren braadpan voordat je brood gaat bakken 10 minuten in de oven op 40°C. Haal de pan vervolgens uit de oven en vet in. Leg het deeg in de warme pan met de warme deksel erop tot het deeg in grootte verdubbeld is. Deze truc helpt de rijstijd te versnellen en creëert de perfecte omgeving voor je deeg om prachtig te rijzen.


Tip 5: Ga voor gelijkmatig rijzen bij het bakken



Onze gietijzeren items zorgen voor gelijkmatig rijzen en een egale korst bij jouw baksels, zoals focaccia, brood, broodjes en kaneelbroodjes, door ze licht in te oliën voordat je ze bakt.

Image without a name

Tip 6: Maak een smakelijke tarte tatin



Maak een wereldberoemde tarte tatin in jouw gietijzeren tarte tatinvorm of gietijzeren braadpan (met zandkleurig of matzwart geëmailleerd interieur) door de appels eerst op de kookplaat te karameliseren, ze rijkelijk te bekleden met deeg en vervolgens in een voorverwarmde oven te plaatsen.


Tip 7: Krijg Yorkshire puddings en de Dutch baby pancakes onder de knie


Bereid eenvoudig Dutch baby pancakes of Yorkshire puddings met deze simpele methode: Verhit eerst een braadpan, koekenpan of skillet met een interieur van mat zwart email op middelhoog vuur. Zodra de pan heet is, voeg je wat olie toe en giet je het beslag erin. Zet de skillet vervolgens in een voorverwarmde oven op 250°C. Geniet van het verrukkelijke resultaat!


Tip 8: Maak de perfecte pizza


Met deze techniek wil je elke week wel pizza party’s organiseren: Plaats het pizzadeeg in een droge gietijzeren koekenpan en bak één kant licht goudbruin. Keer het vervolgens voorzichtig om en beleg het met je favoriete toppings. Plaats de pan tot slot in een zeer hete oven (220°C) en laat de pizza ongeveer 5 minuten bakken voor een overheerlijke pizza.

Image without a name

Meer algemene kooktips

Tip 9: Chocolade tempereren



Plaats de chocolade in een gietijzeren pan op een zeer lage temperatuur om de chocolade voorzichtig te smelten en de optimale temperatuur te bereiken. Zorg ervoor dat je de warmte nauwlettend in de gaten houdt en verlaag deze zodra de gewenste temperatuur is bereikt om oververhitting te voorkomen.


Top 10: Perfect luchtige rijst


Het koken van perfect gestoomde rijst met kruiden en groenten in een gietijzeren braadpan is eenvoudig. Gebruik simpelweg een verhouding van 1:2 van rijst tot water, dek de braadpan af met het deksel en kook op middelhoog vuur tot er stoom ontstaat. Haal van het vuur, laat het 15 tot 20 minuten ongestoord staan (afhankelijk van de gebruikte rijstsoort) en geniet van perfect gekookte, niet-plakkerige rijst. Onze speciaal ontworpen Cocotte Every is ook ideaal voor het koken van rijst en andere granen.

 

Recepten die je moet proberen

Met de bovenstaande tips en kennis tot jouw beschikking kun je een zorgvuldig gekozen assortiment recepten ontdekken om te bereiden met jouw gietijzeren kookgerei.

 

Ontdek het assortiment

Vind het perfecte kookgerei om aan jouw collectie toe te voegen uit ons levendige en veelzijdige aanbod.